Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Klaver

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Klaver (Trifolium) is een plantengeslacht uit de Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De meer dan driehonderd soorten groeien hoofdzakelijk in gematigde en subtropische streken van het noordelijk halfrond, maar ook in de bergen in de tropen.

Verwante geslachten met de naam 'klaver' zijn Honingklaver, Hoornklaver, Rolklaver en Rupsklaver.

Elke bladsteel heeft drie blaadjes (handdelig blad). De kleine bloemen vormen een hoofdjesachtige tros en zijn meestal rood, wit, paars of geel. De kleine, droge vrucht bevat meestal één of twee zaadjes.

Klaver is een waardevol veevoer, zowel in de wei als gedroogd, omdat het veel eiwit, fosfor en calcium bevat.

De planten zijn in staat om stikstof uit de atmosfeer te binden door symbiotische bacteriën in hun wortels. Hierdoor fungeren klaversoorten als bodemverbeteraars. Ze kunnen per hectare 55-170 kg stikstof toevoegen aan de bodem en de beschikbaarheid van andere voedingsstoffen voor toekomstige oogsten verhogen.

Klaver is waardevol als overlevingsvoedsel omdat de plant veel proteïne bevat, op veel plaatsen te vinden is en er veel van beschikbaar is. De blaadjes zijn lekker in salades. Ze zijn niet voor iedereen makkelijk te verteren, maar dit kan makkelijk worden verholpen door ze 5-10 minuten te koken of door ze te juicen. Gedroogde bloemetjes kunnen ook gemalen worden tot voedzaam meel en gemengd worden met ander eten. Van de gedroogde bloemen kan ook thee gemaakt worden.

Soorten

Het klavertjevier is een zeldzame mutatie van de driebladige klaver. Het vinden van een klaverblad dat is samengesteld uit vier deelblaadjes zou geluk brengen, gebaseerd op de uitzonderlijkheid van zo'n vondst. Het voorkomen wordt geschat tussen de 0,1 en 0,01%. De oorzaak van de mutatie wordt gezocht in vervuiling, bodemsamenstelling en andere omgevingsfactoren zoals beschadiging van de jonge klaver. Nog veel zeldzamer zijn klaverbladen met meer of minder blaadjes. De Zwitserse klaverbladverzamelaar Ramon Mayer bezat er 1027, waarvan 1 eenbladige, 5 tweebladige, 869 vierbladige, 147 vijfbladige, 4 zesbladige exemplaren en 1 zevenbladig exemplaar. Het wereldrecord staat op 18 blaadjes.

Klaverhoning is een populaire honingsoort vanwege de zachte, soms karamelachtige smaak en wordt daarom ook wel "kindertjeshoning" genoemd. De honing wordt voornamelijk gemaakt van witte klaver (Trifolium repens), vaak met toevoegingen van honingklaver (Melilotus alubs) en soms ook rolklaver (Lotus cornuculatis).

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Trifolium op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Klaver
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.