Kookboek/Vleesbrood

Uit Wikibooks

Belgische keuken | Vleesgerecht | Receptenindex

Overzicht
Categorie: Vlees
Aantal porties: 4
Energie: kcal/ kJ
Tijd:
Moeilijkheidsgraad:

Vleesbrood is oven-gebakken gehakt in de vorm van een langwerpig brood. Het kan zowel warm (als hoofdschotel) als koud (als beleg) gegeten worden. In Nederland is het beter bekend onder de naam Gehaktbrood.

Ingrediënten[bewerken]

Bereidingswijze[bewerken]

  1. Week de sneetjes brood in een kommetje melk.
  2. Fruit de ui in een pan, voeg look en eventueel andere groenten of kruiden toe. Neem de pan van het vuur en roer er het ei door.
  3. Pers de sneetjes brood uit en kneed het samen met het eiermengsel door het gehakt. Kneed totdat je een homogene massa verkrijgt. Voor een fijner gehaktbrood, bijvoorbeeld voor koud beleg, gebruik je best een mixer of keukenrobot om alles goed door elkaar te mengen. Voeg de broodkruimels toe: hierdoor wordt het gehaktmengsel droger en is het gemakkelijker er de vorm van een langwerpig brood aan te geven.
  4. Doe wat olie in een ovenvaste schaal en schik het 'brood' op de schotel. Strooi nog wat broodkruimels bovenaan en leg wat stukjes boter erop. Steek de schotel in een onverwarmde oven op 200°C voor een half uur. Vervolgens nog een half uur op 150°C.
  5. Serveer warm met aardappelen en groenten naar keuze. Laat het vleesbrood afkoelen als je het als beleg wenst te gebruiken: snij het na het afkoelen in fijne sneetjes.

Variaties[bewerken]

Verschillende zaken kunnen bij het gehakt gemengd worden, bijvoorbeeld:

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.