Kookboek/Dobos-taart

Uit Wikibooks
Dobos-taart
Dobos-taart
Categorie Cake, gebak en taart
Aantal porties 12 stukken
Moeilijkheidsgraad Moeilijk
Dobos-taartpunt

Cake, gebak en taart | Receptenindex

Ingrediënten[bewerken]

Deeg
Chocolade-botercrème
Karamelglazuur
Garnering
  • 60 gram gehakte hazelnoten (geroosterd)
  • 12 hele hazelnoten (geroosterd en ontveld)

Materialen[bewerken]

  • Springvorm
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Spatel

Bereidingswijze[bewerken]

De oven voorverwarmen op 200°C. Zes stukken bakpapier voor een springvorm van 26 cm knippen. Voor het deeg de eidooiers, de helft van de poedersuiker en het vanillemerg in een middelgrote kom met een handmixer op de hoogste stand ongeveer drie minuten opkloppen, tot het mengsel licht en schuimig is. In een andere kom de eiwitten stijf kloppen en voorzichtig de rest van de poedersuiker toevoegen. Ongeveer 1/4 deel van het eiwit door het eigeel roeren. De rest van het eiwit zo door het eigeel spatelen, dat witte stukjes in de massa zichtbaar blijven. Bloem en zout mengen en in twee porties, gezeefd, door de massa spatelen.

Een bakblik bekleden met bakpapier en vullen met deeg. In totaal moeten zes lagen gebakken worden, dus moet ook 1/6 deel van het deeg voor één bakblik gebruikt worden. De bodem vijf minuten bakken op de bovenste stand in de oven. Tijdens het bakken de tweede bodem voorbereiden en alvast in de oven schuiven onder de eerste bodem. Wanneer de eerste bodem klaar is, de tweede bodem op de bovenste stand schuiven. De eerste bodem uit de springvorm halen en laten afkoelen. De springvorm afspoelen met koud water, zodat deze weer afgekoeld is. Zo nog vier bodems bakken.

Voor de chocolade-botercrème de chocolade au bain-marie smelten en licht laten afkoelen. De boter met een mixer schuimig kloppen en op de laatste stand de cacao en poedersuiker toevoegen. Tenslotte de gesmolten chocolade en het vanillemerg toevoegen.

Van de gebakken bodems de mooiste apart houden. De bodems één voor één met chocolade-botercrème bestrijken en steeds op elkaar leggen. De zijkant van de taart bestrijken met chocoladecrème en bekleden met gehakte hazelnoten. De taart laten opstijven in de koelkast. Een bakblik met boter bestrijken en de overgebleven bodem hierop leggen. De bodem in twaalf punten snijden.

Voor het karamelglazuur de boter in een kleine pan smelten, suiker en citroensap toevoegen en bij een matig vuur laten smelten tot de massa goud-geel is. De massa direct over de bodem gieten en met een ingevette spatel verdelen. De massa ongeveer 30 seconden laten drogen. Met een ingevet mes de 12 stukken "verdelen". Na één minuut wachten de punten los snijden en volledig laten afkoelen.

De hele hazelnoten verdelen per punt van de taart. De karamelpuntjes op de hazelnoten leggen. De taart nog twee uur afgedekt laten staan en gekoeld serveren.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Dobos-taart
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.