Kookboek/Bitterballen

Uit Wikibooks
Bitterballen
Categorie Snack
Aantal porties 24 ballen
Bereidingstijd 30 minuten voorbereiding.
± 4 a 5 minuten in de frituurpan.
Moeilijkheidsgraad gemakkelijk

Snacks | Receptenindex

Bitterballen zijn misschien wel de bekendste Nederlandse snacks, als u ze zelf maakt zijn ze nog lekkerder.

Ingrediënten[bewerken]

Circa 24 stuks:

Bereidingswijze[bewerken]

  1. Hak of maal het vlees fijn.
  2. Smelt de boter en voeg de bloem al roerende toe.
  3. Zodra het kookt al roerend de melk, bouillon of jus met water toevoegen.
  4. Blijf roeren tot de saus goed doorgekookt heeft (ca. 10 min.). Vermeng het vervolgens met het de kruiden en het vlees.
  5. Laat het mengsel, uitgespreid op een bord, stijf worden.
  6. Neem vervolgens 1/24 ste deel van het mengsel op een lepel en maak het met een andere lepel zo glad mogelijk, rol dit door fijn paneermeel en vorm er een balletje van. Zorg dat er geen barstjes zichtbaar zijn.
  7. Rol het balletje door het ei dat met water geklopt is (één eetlepel water per eiwit), zorg dat het ei het balletje overal raakt.
  8. Rol het hierna nogmaals door het paneermeel.
  9. Bak de bitterballen ongeveer 5 minuten op 180 graden. Let hierbij vooral op de kleur, een lichte bruining betekent dat ze bijna gaar zijn. Bedenk dat wanneer de bitterballen vers zijn ze slechts opgewarmd hoeven te worden! Het vlees is immers al gaar.

N.B. De gelatine kan worden gebruikt om het opstijven te versnellen, meng het hiervoor de in koud water geweekte blaadjes of het poeder door het sausje.

Variatie en serveertips[bewerken]

Met het recept kan uiteraard gevarieerd worden. Denk bijvoorbeeld aan vis of groenten in plaats van vlees of een specifiek soort vlees als lamsvlees of wild. Zo krijgen de hapjes wat extra stijl. Om de balletjes te serveren is het leuk om een piramidevorm te stapelen die bestrooid is met wat gehakte peterselie en eventueel een heel takje als bekroning.

Houdbaarheid[bewerken]

In de koelkast zijn de bitterballen hoogstens drie dagen houdbaar, men kan ze echter ook invriezen dan kunnen ze maximaal 6 maanden worden bewaard.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.