Wikijunior:Zonnestelsel/Pluto
Ons zonnestelsel (overzicht)
|
Pluto is een dwergplaneet die meestal verder van de zon verwijderd staat dan de planeten. Voor 24 augustus 2006 werd Pluto nog als negende planeet van ons zonnestelsel beschouwd, maar nadat de definitie van "planeet" was gewijzigd voldeed Pluto niet meer aan alle criteria; hij heeft zijn baan om de zon namelijk niet volledig "schoongeveegd", wat wil zeggen ontdaan van alle kleinere objecten. Pluto bezit daarentegen van zichzelf wel genoeg zwaartekracht om, net als een planeet, een ronde vorm te hebben, en daarom is het ook geen asteroïde. De vier andere momenteel bekende dwergplaneten in ons zonnestelsel zijn: Ceres, Haumea, Makemake en Eris, waarvan de laatste nog iets groter is dan Pluto.
Vanaf de aarde kunnen we Pluto en zijn - naar verhouding zeer grote - maan Charon alleen zien met heel speciale telescopen. Maar omdat Pluto zo ver van de zon staat, valt er ook niet veel licht en is het er te donker om goede beelden van te krijgen. Daarom is er nog maar weinig over geweten.
Pluto is nog nooit door een ruimtesonde bezocht. Op 19 januari 2006 hebben wetenschappers voor het eerst een ruimtetuig naar Pluto gestuurd. Deze ruimtesonde (zonder bemanning) zal pas in juli 2015 Pluto bereiken. Dit ruimtetuig moet nauwkeurige foto's maken van Pluto en diens grootste maan Charon. Ook is er apparatuur aan boord om nader onderzoek te verrichten naar de atmosfeer van Pluto en Charon.
Eigenschappen
[bewerken]Deze dwergplaneet heeft een diameter van ongeveer 2.310 km. Dat is 0,18 keer zo breed als de aarde. Hij staat bijna 7,4 miljard kilometer van de zon verwijderd en heeft 5 manen.
Hoe ziet de dwergplaneet er uit?
[bewerken]Pluto heeft een lichtroze kleur op foto's uit de ruimte. Hoe het oppervlak van Pluto eruit ziet, weet men niet zo goed. Wetenschappers denken dat Pluto binnenin waarschijnlijk bestaat uit rotsgesteente. Het oppervlak van Pluto is helemaal bevroren, met waarschijnlijk stikstof-ijs.
Waarschijnlijk zijn er net als op aarde ijskappen aan de polen. Rond de evenaar werden donkere plekken aangetroffen. Wat dat is, weet men nog niet.
De lucht op Pluto bestaat vooral uit stikstof (N2).
Wat voor manen heeft deze dwergplaneet?
[bewerken]Pluto heeft vier manen.
- Charon, een grijskleurige maan.
- Nix, roodachtig van kleur (een beetje als Pluto zelf)
- Hydra, nog een grijze maan.
- Kerberos, kleinste grijze maan.
Hoe lang duurt een dag op Pluto?
[bewerken]Op Pluto duurt een dag ongeveer zo lang als 6 dagen en 9 uren op aarde. Je zou op Pluto dus wel 6 keer gaan slapen op een dag!
Niemand zou op Pluto verjaren, want pas na 248 jaar heeft Pluto één baantje rond de zon gemaakt. Een Pluto-jaar duurt dus even lang als 248 jaren op aarde.
Hoe warm of koud is het er?
[bewerken]Omdat Pluto zo ver van de zon staat is het bar koud op de dwergplaneet. Alles is heel diep bevroren. Gemiddeld is de temperatuur er -229°C à -230°C.
Wie heeft Pluto ontdekt?
[bewerken]Pluto is op 18 februari 1930 ontdekt door de astronoom Clyde Tombaugh toen hij ruimtefoto's aan het vergelijken was in Arizona (gelegen in de Verenigde Staten van Amerika). Tombaugh was op zoek naar een onbekende Planeet X in een baan buiten Neptunus, welke was voorspeld door Percival Lowell.
De naam Pluto is niet zomaar gekozen, het verwijst ook naar de beginletters van de naam van Percival Lowell; de astronoom die lange tijd heeft gezocht naar Pluto, maar de dwergplaneet nooit heeft kunnen ontdekken.
De naam Pluto komt van de gelijknamige Romeinse god van de onderwereld, Pluto.
Geen planeet meer
[bewerken]Sinds 24 augustus 2006 is Pluto officieel geen planeet meer. Sterrendeskundigen waren bij elkaar in Praag, om over planeten te praten. Ze hebben die dag besloten dat Pluto geen planeet meer is, maar een dwergplaneet. Het zonnestelsel bestaat tegenwoordig dus nog maar uit 8 planeten.