Wikijunior:Zonnestelsel/Eris

Uit Wikibooks
planeten in ons zonnestelsel
Ons zonnestelsel (overzicht)



Eris is een dwergplaneet in ons zonnestelsel. Zij bevindt zich in de Kuipergordel en is de grootste van de drie ons bekende dwergplaneten in ons zonnestelsel.

Eris is vernoemd naar de Griekse godin van tweedracht en strijd, Eris.

Ontdekking[bewerken]

Ze werd op 21 oktober 2003 opgemerkt en geregistreerd, maar men ontdekte pas dat het hemellichaam bewoog toen men 15 maanden later, op 8 januari 2005, de foto's nog eens onderzocht. De ontdekking werd op 29 juli 2005 in de pers aangekondigd.

Tot 14 september 2006 stond Eris bekend als 2003 UB313. In de pers was de onofficiële naam Xena populair, terwijl de ontdekker voorstelde het object Lila te noemen.

Eigenschappen[bewerken]

Eris heeft een geschatte diameter tussen 2400 en 3000 km, iets groter dan Pluto, en staat op haar verste punt 3 keer zo ver van de zon als Pluto, 97,6 keer de afstand van de aarde tot de zon. De dwergplaneet heeft een omlooptijd van 557 jaar, een periheliumafstand van 37,8 AE, een apheliumafstand van 97,6 AE, een excentriciteit van 0,44 en een glooiingshoek van 44°. Dit laatste is mede de oorzaak dat de dwergplaneet nu pas ontdekt is, tot nog toe hebben weinigen in de regio ver buiten het vlak van de ecliptica gezocht.

Om Eris draait een maan, Dysnomia, vernoemd naar de dochter van de godin Eris.

Tijdsintervalopname die de kleine beweging van Eris ten opzichte van de sterrenhemel laat zien.


Karakteristieken[bewerken]

Bij opname van objecten uit de Kuipergordel is aanvankelijk vaak alleen de helderheid van een object bekend. Die helderheid zegt iets over de grootte van een object, maar dat hangt af van het albedo van dat object. Eris is dusdanig helder dat zelfs al zou zij 100% van het licht reflecteren zij nog steeds groter zou zijn dan Pluto, 2250 km in doorsnede. Echter, men heeft geprobeerd het object met de Spitzer-ruimtetelescoop te fotograferen en hierop was het object niet te zien. Dit betekent dat het object kleiner moet zijn dan 4500 km in doorsnede. Het maantje zou een diameter van 250 km hebben en 60 keer minder helder zijn.

Infrarode waarnemingen lijken te wijzen op de aanwezigheid van methaanijs aan de oppervlakte van Eris, net als op Pluto. Het is mogelijk, maar niet zeker, dat de dwergplaneet een dunne atmosfeer heeft. De temperatuur aan de oppervlakte van Eris varieert tussen -232 en -248 graden Celcius.

Eris is een transneptunisch object, wat wil zeggen dat haar baan buiten die van Neptunus ligt.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.