Naar inhoud springen

Wikijunior:Zonnestelsel/Meteoroïde

Uit Wikibooks
planeten in ons zonnestelsel
Ons zonnestelsel (overzicht)



Een meteoroïde (soms ook wel meteoride genoemd) is een stofdeeltje, stukje steen of een stukje ijs dat door de ruimte zweeft. Het kan van een komeet afgebroken zijn. De grootte van een meteoroïde kan behoorlijk variëren, maar bij grotere brokstukken spreekt men over een planetoïde. Waar echter de grens ligt is onduidelijk. Een brok steen van 10 meter kan met beide termen worden aangeduid.

Heel erg soms, maar dat is heel erg zeldzaam, slaat er een deel van een meteoroïde in op de Aarde. Vaak is deze maar heel klein, aangezien de meteoroïde, als hij door de dampkring van de Aarde valt, smelt en dat zie je als een 'vallende ster'.

Wat er gebeurt als er een meteoriet inslaat, kun je zelf zien met een eenvoudig proefje. Daarvoor heb je nodig: een bak die bijna helemaal vol meel zit. Over dit meel breng je een laag cacao aan, van ongeveer een halve centimeter dik (stelt de aardkorst voor, de buitenkant van de Aarde). Ga dan op een verhoging staan en laat dan een zwaar maar klein voorwerp op de bak vallen.

Als er zo'n meteoriet inslaat, gebeurt dat met zo'n enorme snelheid, dat er een enorm gat in de aarde wordt geslagen, dat noemen we een krater. Daarbij gaat er heel veel stof de lucht in (dat is het meel in de bak). Dit stof komt de atmosfeer in. Nu zijn er wetenschappers die denken dat er 65 miljoen jaar geleden zo'n enorme meteoriet is ingeslagen, dat er heel veel stof in de atmosfeer kwam, zo veel dat de zon werd verduisterd en het heel koud en donker werd op Aarde en daardoor zijn de dinosaurussen uitgestorven. Maar het duurt nog wel een paar honderd miljoen jaar voor er weer eentje komt.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.