Leer jezelf ecologisch tuinieren/Zwarte populier

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

PopulusNigra2a.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
PopulusNigra.jpg 1 PopulusNigra2.jpg 2 Potsdam-Freundschaftsinsel-Populus-nigra-08-VII-2007-083.jpg 3 PopulusNigra4e.jpg 4 Old poplar Calzada.JPG 5 Poplar.jpg 6
Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De boom kan 100 tot 150 jaar oud worden en soms tot 300 jaar. De zwarte populier geldt als de meest bedreigde boomsoort in Europa. De plant dankt deze status aan het massaal aanplanten van cultivars en het verdwijnen van zijn natuurlijk milieu.

Escudo de Herbés.svg
Alle families?
Familie: Wilgen (Salicaceae)
Geslacht: Populier
Soort: Populus nigra
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: De bast is donkergrijs tot zwart met een diep, x-vormig gegroefde schors en veel knobbels en vergroeiïngen. De geelgrijze twijgen zijn rond en glad en hebben kleverige, roodachtige knoppen.
Grape leaf 01.jpg Blad: De afwisselend geplaatste 5–8 cm lange en 6–8 cm brede, ruitvormige bladeren hebben een spitse top en een ronde, 2–6 cm lange bladsteel. De bladrand is getand. De bovenkant van het blad is donkergroen en de onderkant groen. Bij het uitlopen rond half april tot begin mei is het blad groen tot bruingroen.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Maart-april.

De bloeiwijze is een 10 cm lang, hangend katje dat meestal voor het uitlopen van het blad verschijnt. Mannelijke bloemkatten hebben 6-30, paarse meeldraden. Ze vallen spoedig af na het loslaten van het stuifmeel, dat vervolgens door de wind wordt verspreid.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De vrouwelijke katjes blijven na de bestuiving tot in mei en juni hangen. Dan springt de kortgesteelde, tweekleppige doosvrucht open en komt het 3 × 1 mm grote zaad vrij. Het is omgeven door donzig pluis en voert ver op de wind mee. Sommige bomen produceren zoveel pluis dat het lijkt of het sneeuwt. Mensen kunnen voor dit pluis allergisch zijn. Daarom bestaan de meeste rassen uit alleen maar mannelijke bomen. Lang niet alle pluis bevat een zaadje.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 3500 cm.
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: gewassen uit de kensoort voor het bijvoet-ooibos (Artemisio-Salicetum albae).
Smultron2.png Gebruik: Bij de aanplant van populieren voor houtproductie wordt vooral gekozen voor een cultivar van de populier, de Canadapopulier. Deze cultivar is ontstaan door kruising van de zwarte populier met een Leer jezelf ecologisch tuinieren/Amerikaanse zwarte populier. Men vermeerdert deze hybride populieren door middel van stekken. Deze veelal steriele bomen groeien sneller en rechter omhoog waardoor het hout waardevoller is. Ook is de zwarte populier gevoeliger voor plagen dan veel hybriden. De Canadapopulier is in Noord-Brabant, waar deze in de omgeving van Schijndel in grote hoeveelheden werd aangeplant voor onder meer de klompenindustrie, beter bekend onder de dialectische aanduiding 'Kanidas'.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Zwarte populier?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
? Zie vermeerderwijze.
De zwarte populier wordt vaak vegetatief vermeerderd door winterstek, maar kan ook via zaad worden vermeerderd.
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Populus nigra op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Zwarte populier
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.