Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Rus

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Rus (Juncus) is een geslacht van planten uit de Russenfamilie (Juncaceae). De planten lijken opper vlakkig gezien op Grassen. De bloembouw is bij russen lang zo sterk niet op windbestuiving ingericht. Daardoor zijn de bloemen duidelijker als zodanig te herkennen en bij nadere bestudering zijn al snel de verschillende onderdelen van de bloem zoals tepaal, vruchtbeginsel met stijl en stempels en meeldraden te vinden. De tepalen zijn bruin of groen en kunnen een vliezige rand hebben. Een overeenkomst met grassen is de aanwezigheid van de smalle bladeren en scheden van waaruit de bladeren groeien. De bladeren van russen zijn priemvormig en onbehaard.

Het vruchtbeginsel is bovenstandig, het aantal meeldraden is drie tot zes en het aantal bloemdekbladen is zes. De vrucht van russen is een doosvrucht die veel zaden bevat.

In de Benelux groeien in het wild circa twintig soorten. Russen treden doorgaans op in natte tot vochtige pioniervegetaties. De meeste soorten zijn overblijvend en houden in dat geval in de winter hun groene bladeren.

Russen hebben voor grazende dieren weinig voedingswaarde. Als strooisel kunnen ze wel dienen.

Binnen dit geslacht komen bastaarden voor. De Alpen-, Zomp-, Duin- en Veldrus kunnen onderling kruisen, evenals Biezenknoppen, Draad-, Pit-, Noordse - en Zeegroene rus. Ook de Platte en Zilte rus kunnen hybridiseren. Meestal zijn de hybriden onvruchtbaar, uitzonderingen daargelaten.

Soorten
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Juncus op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Rus
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.