Leer jezelf ecologisch tuinieren/Ratelpopulier

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Populus tremula 005.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Populus tremula asp.jpg 1Osp01.jpg 2Phyllocnistis labyrinthella front.jpg 3Aspen aa.jpg 4Populus tremula.jpg 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De boom wordt in de regel ongeveer 100 jaar oud.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Wilgen (Salicaceae)
Geslacht: Populier
Soort: Populus tremula
Dactylosphaera vitifolii 2 meyers 1888 v13 p621.png Wortel: Vormt op eigen wortel veel wortelopslag.
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Heeft opgaande takken en vormt een brede kroon. De jonge bast is glad en geelbruin met grote ruitvormige lenticellen. Bij het ouder worden krijgt de schors langsgroeven en wordt deze donkergrijs of in sommige gevallen wit (meestal bij ziektes). De jonge twijgen zijn koperbruin en tot in mei roodachtig gekleurd. De twijgen zijn rond en niet behaard. De toegespitste, bijna kale, gele tot donkerbruine knoppen zijn iets kleverig.
Grape leaf 01.jpg Blad: De afwisselend geplaatste 3-8 cm grote, bijna ronde bladeren hebben een onregelmatig grof getande bladrand. De gegolfde bladeren hebben een afgeplatte bladsteel waardoor de bladeren bijna altijd ritselen, vandaar de naam ratelpopulier. De bladvoet is afgeknot tot iets hartvormig. De bladsteel is 3-8 cm lang. De bovenkant van het blad is groen en de onderkant blauwgroen, aanvankelijk viltig maar spoedig kaal wordend. De herfstkleur is goudgeel.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Maart.

Is tweehuizig (er zijn aparte mannelijke en vrouwelijke bomen). Het mannelijke katje is 5-10 cm lang en heeft een groen met bruin kleurpatroon. Het vrouwelijke katje is 2-4 cm lang en heeft roodachtige schutbladen en grijze haren. Mannelijke bloemkatten hebben 4-12 meeldraden. Ze vallen spoedig af na het loslaten van het stuifmeel, dat vervolgens door de wind wordt verspreid (windbestuiving).
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De vrouwelijke katjes worden na de bestuiving witwollig en blijven tot in mei hangen. Dan springt de slanke, tweekleppige doosvrucht open en komt het 3 x 1 mm grote zaad vrij. Het is omgeven door donzig pluis en voert ver op de wind mee. Sommige bomen produceren zoveel pluis dat het lijkt of het sneeuwt. Mensen kunnen voor dit pluis allergisch zijn. Lang niet alle pluis bevat een zaadje.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 2000-3500 cm.
Start hand.svg Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor populierenroest Melampsora larici-populina, bladvlekkenziekte Marssonina brunnea en echte meeldauw Uncinula adunca. Is waardplant voor de wilgenhoutrups, de horzelvlinder en de satijnvlinder.
Smultron2.png Gebruik: De ratelpopulier wordt gebruikt voor bosaanplant, landschappelijke beplantingen en in parken. De ratelpopulier werd vroeger wel geplant naast de "bruidssuite" van hotels. Het rustgevende geluid van de bladeren zou het jonge paar goed doen. Het hout van de ratelpopulier wordt gebruikt in de papierindustrie en omdat het hout traag brandt en niet knettert is het tevens de ideale boom om lucifers van te maken.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Ratelpopulier?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
? Zie vermeerderwijze.
De ratelpopulier wordt vegetatief vermeerderd door middel van worteluitlopers of geënt op de ook vegetatief vermeerderde cultivar Populus alba 'Raket'. De ratelpopulier is niet door middel van winterstekken te vermeerderen.
E
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Populus tremula op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Ratelpopulier


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.