Leer jezelf ecologisch tuinieren/Paarse morgenster

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

TRAGOPOGON PORRIFOLIUS - MORROCURT - IB-470 (Barba de cabra).JPG
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Tragopogon porrifolius Sturm35.jpg 1TRAGOPOGON PORRIFOLIUS - MUNTANYA D'ALINYÀ - IB-309.JPG 2Tragopogon porrifolius DortCloseupPuertollano.jpg 3Haferwurzel Samen nb modified.jpg 4Haferwurzel Tragopogon porrifolius.jpg 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De plant is vorstbestendig.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Composieten (Asteraceae)
Geslacht: Morgenster
Soort: Tragopogon porrifolius
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: De stengels zijn kaal of licht vlokkig behaard.
Grape leaf 01.jpg Blad: De bladeren zijn grasachtig, breed-lintvormig, aan de basis verbreed, parallelnervig en 10-15 cm lang.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
In het tweede jaar bloeit de plant van april tot juni.

Het bloemhoofd groeit solitair op sterk verdikte, eindstandige stelen en is 6-7 cm breed. Het bloemhoofd wordt meestal omgeven door tot acht lintvormige omwindselbladeren en bestaat alleen uit bruin-violette, tot 2,5 cm lange lintbloemen die zich bij warm weer openen.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De vruchten zijn nootjes met daarop veerachtig vruchtpluis, dat korter is dan de vrucht.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 20-120 cm.
Smultron2.png Gebruik: De paarse morgenster wordt hoofdzakelijk als wortelgroente gebruikt onder de naam haverwortel. De bladeren kunnen in salades worden verwerkt of op dezelfde manier als spinazie worden bereid. De zoet smakende, melksap bevattende wortel, waarvan de smaak aan oesters doet denken, is zeer voedzaam. De wortels moeten onder water worden geschild, vanwege het kleverige melksap. De plant kan worden gezaaid in maart tot mei, waarna er in oktober tot februari van geoogst kan worden. De tot 30 cm lange, harige penwortel kan alleen in het eerste jaar geoogst worden, omdat hij in het tweede jaar te houtig wordt als ook de bloeiwijzen zich ontwikkelen. De haverwortel werd al in de zestiende eeuw in Midden-Europa verbouwd, maar in de loop van de tijd werd hij bijna volledig verdrongen door de grote schorseneer, die een soortgelijke smaak heeft. Gebrande haverwortels leverden in tijden van schaarste een koffiesurrogaat.
Esculaap4.svg Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij lever en galblaas problemen. Zoals vele groentesoorten wordt ook de paarse morgenster in de volksgeneeskunde gebruikt. Nicholas Culpeper (1614–1645) schrijft: “De gekookte wortel is goed voor de koude, verwaterde maag”. Bovendien schreef hij de plant voor als lever en galblaastonicum. Maar ook Schwindsüchtige (naar de beschrijvingen van dit ziektebeeld gaat men ervan uit dat het om tuberculose ging) zouden er door aansterken.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Paarse morgenster?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
2
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Tragopogon porrifolius op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Paarse morgenster


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.