Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Jeneverbes

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 4 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Één van de weinige coniferen, naast de Grove den en de Taxus, die van nature voorkomen in de Benelux.


Alle families?
Familie: Cipres (Cupressaceae)
Geslacht: Juniperus
Soort: Juniperus communis
Rode lijst. Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze kwetsbaar of (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Vrucht: De jeneverbes is tweehuizig: er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Het rijpen van de 'bessen' strekt zich uit over twee jaar. De vrouwelijke zaadschubben vormen in het eerste jaar zwartblauwe kegelbessen. Na de overwintering worden zij donkerblauw.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± <1000 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Arme zandverstuivingen en heide.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor de grote lijster. Die eet de kegelbessen en verspreidt op deze wijze de zaden.
Gebruik: De concentraties van de bestanddelen in de jeneverbes en haar vluchtige olie kunnen variëren onder invloed van omgevingsfactoren als geografische locatie, groeiomstandigheden, oogstmoment en manier van verwerken. De etherische olie van jeneverbes wordt onder meer gebruikt in badolie. De kegelvruchten van de bessen worden gebruikt voor het aromatiseren van gin, jenever, aquavit en Bénédictine. Ook sommige bieren en zijn verantwoordelijk voor de typerende smaak van deze dranken. Ook zuurkool wordt traditioneel met jeneverbes gekruid.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij winderigheid. In de volksgeneeskunde worden bereidingen uit jeneverbessen reeds lange tijd gebruikt voor het verminderen van winderigheid en andere verteringsproblemen. De bessen zelf werden ingenomen tegen reuma, maar werden ook uitwendig toegepast door jeneverbessen op de pijnlijke gewrichten en spieren te wrijven. Een alcoholische tinctuur van jeneverbes wordt ingezet bij oedeem, pijn in het maagdarmkanaal en gebrek aan eetlust. De Duitse Kommission E adviseert het gebruik van de gedroogde bessen of de etherische olie bij verteringsproblemen. De Duitse natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp zag jeneverbes vooral als een maagmiddel.
Let op!: Zowel de jeneverbes als de etherische olie daarvan staan bekend om hun diuretische en antiseptische werking en beiden werden sinds de eerste editie van de Amerikaanse farmacopee in 1820 met deze indicaties hierin genoemd. In 1960 verdween jeneverbes uit de farmacopee omdat inmiddels schadelijke effecten op de nieren bekend waren geworden na langdurig gebruik van jeneverbessen.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Jeneverbes?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
? Zie (uit)planten.
Voor het voortbestaan van de jeneverbes is het belangrijk dat er voldoende exemplaren in de buurt staan en dat ze vrij staan; de wind moet met name tijdens de bloei vrij spel hebben. Dit om het zogenaamde roken van de bomen te waarborgen. De plant verspreidt namelijk tijdens de bloei wolken van stuifmeel.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Juniperus communis op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Jeneverbes


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.