Leer jezelf ecologisch tuinieren/Driedistel

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De Nederlandse naam driedistel heeft de plant te danken aan het feit dat er vaak planten voorkomen met drie bloemhoofdjes. De soort is Hemikryptofyt. Bij nat weer zijn de bloemhoofdjes gesloten en gaan bij droog weer open. Dit blijven ze ook doen nadat ze uitgebloeid zijn. De afgestorven plant blijft ook na de herfst vaak nog verdroogd overeind staan. Het tweejarig zijn van de plant is niet absoluut, ook zonder koude periode bleek de plant tot bloei te kunnen komen. Ook blijken er planten te zijn die er meer dan zeven jaar over doen om tot hun eenmalige bloei te komen. De bloeiende plant wordt bezocht door vlinders, bijen en hommels. Ze is waardplant voor rupsen, sommigen nestelen zich in de opgerolde bladeren en een andere overwintert en ontwikkelt zich in de bloemhoofdjes.


Alle families?
Familie: Composieten (Asteraceae)
Geslacht: Carlina
Soort: Carlina vulgaris
Rode lijst. Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze kwetsbaar of (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Stengel/Tak: Roodachtige, rechtopstaande, viltige stengel.
Blad: De bochtige bladeren zijn lancetvormig en stekelig getand.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Augustus tot september

Een hoofdje is 2-5 cm breed en de bloembodem is met stevige haren bezet. De binnenste omwindselbladen zijn geelwit/strogeel. De pappus bestaat uit een ring van veervormige haren. Bij nat weer zijn de bloemhoofdjes gesloten en gaan bij droog weer open. Dit blijven ze ook doen nadat ze uitgebloeid zijn. De afgestorven plant blijft ook na de herfst vaak nog verdroogd overeind staan.
Vrucht: De vrucht is een nootje met vruchtpluis.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 15-45 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Kalk- of leemhoudend. Zon Water
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor De bloeiende plant wordt bezocht door vlinders, bijen en hommels. Ze is waardplant voor de rupsen van Calyciphora albodactylus, Donderkruidvedermot en Driedistelpalpmot. De rupsen van Driedistelkaartmot nestelen zich in de opgerolde bladeren van de driedistel, de rups van Driedistelpalpmot overwintert en ontwikkelt zich in de bloemhoofdjes.
Gebruik: De driedistel wordt wel als alternatief voor de artisjok gebruikt. Ook werd ze als salade en samen met Valeriana in een verhouding van 3:5 als afrodisiacum gebruikt.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij diverse kwalen. De driedistel wordt tot op heden af en toe in de fytotherapie gebruikt. In het verleden werd de plant uitgebreider als geneesmiddel gebruikt.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Driedistel?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Zie zaaitijd.
>
2
Z
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Carlina vulgaris op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Driedistel


Bronnen

Bron(nen):
  • Ursing, B. (1975) ELSEVIERS PLANTENGIDS VELDFLORA met 900 Europese planten in kleur. Amsterdam/Brussel: Elsevier Nederlands B.V.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.