Leer jezelf ecologisch tuinieren/Armoracia

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Armoracia is een Europees geslacht van kruidachtige planten uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) met een zestal soorten. De meest bekende soort van dit geslacht is de mierik (A. rusticana), die omwille van zijn scherpe smaak gekweekt wordt en als adventieve plant in België en Nederland te vinden is.

Soorten
Nog niet beschreven

De botanische naam Armoracia zou de Oudgriekse benaming zijn voor de mierik; alternatief zou het kunnen afgeleid zijn van het Keltische ar (nabij), mor (zee) en rich (tegen), een allusie op het habitat van de mierik.

Kenmerken

Armoracia zijn meerjarige, kruidachtige planten die overwinteren met een penwortel. De plant is onbehaard. De bloemstengel vertakt zich naar de boven toe en draagt zowel een wortelrozet als verspreid staande stengelbladeren. De bladeren van het wortelrozet zijn lang gesteeld, lang ovaal met een gekartelde bladrand, de hogere zijn zittend en gelobt tot veerdelig.

De bloeiwijze is een ijle schermvormige of pluimvormige tros met veel bloemen maar zonder schutbladen. De bloemen dragen vier ovale tot langwerpige kelkblaadjes en vier omgekeerd eivormige witte kroonblaadjes met een korte nagel. Tussen de kroonblaadjes staan vier lange en twee kortere meeldraden met eivormige tot lijnvormige helmknoppen met stompe top. Aan de basis van de meeldraden bevinden zich nectarklieren. De stamper bestaat uit een vruchtbeginsel met 8 tot 12 zaden, een korte of geen stijl en een knopvormige of tweelobbige stempel.

De vrucht is een gesteelde, langwerpig, ovaal of ronde peul.

De mierik is door de mens wereldwijd verspreid en is ook in België en Nederland een adventieve plant.

Bronnen, noten en/of referenties
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Armoracia op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Armoracia
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.