LaTeX/Chemie

Uit Wikibooks

LaTeX

  1. Inleiding
  2. Begin
  3. Een basisdocument maken
  4. Wetenschap
    1. Wiskundeomgeving
    2. Formules
    3. Chemie
  5. Tekstopmaak
  6. Paginaopmaak
  7. Tabellen
  8. Figuren
  9. Referenties
  10. Bibliografiemanagement
  11. TeX-figuren
  12. Hyperlinks
  13. Index aanmaken
  14. Presentaties
  15. Algoritmes en broncodes
  16. Brieven
  17. Testen en examens

Apendices

Als je zelf goed overweg kunt met chemische notatie in LaTeX, breidt dan deze sectie gerust uit.

Chemische formules[bewerken]

Omdat wiskundige formules zo kunnen variëren in welke notaties gebruikt worden naargelang het onderwerp kunnen deze formules niet goed geautomatiseerd worden. Bij chemische formules is dit echter helemaal anders. Chemische formules gebruiken veel dezelfde chemische elementen met indices in subscript en in superscript. Als je alles gewoon in wiskunde modus moest typen dan wordt een eenvoudig ion als al meteen heel wat moeilijker, kijk maar naar de LaTeX code hier onder:

Uit die reactie wordt $H_{3}O^{+}$ geproduceerd, samen met ...

Als je het zo zet zal je ook zien dat de letters in wiskunde modus komen te staan. In een chemisch document is dit niet netjes. Alternatief is dit te typen als:

 H$_{3}$O${+}$

, maar dit is erg veel werk. Gelukkig bestaat er een pakket speciaal voor chemische notaties: het mhchem pakket. Het belangrijkste aan het mhchem pakket is dat dit pakket probeert te voorspellen (en dat lukt redelijk goed) welke notaties in subscript moeten en welke in superscript. Zo moet je om te zetten enkel \ce{H3O+} typen, mhchem zorgt voor het zetten naar subscript en superscript.

Een ander voordeel van mhchem zijn de chemische pijltjes: pijltjes moeten niet zoals in wiskunde modus met \rightarrow, of iets dergelijks, genoteerd worden maar de twee karakters -> zijn voldoende. mhchem zorgt er zelf voor dat dit omgezet wordt naar een mooi pijltje.

De (engelstalige) documentatie is op de volgende site te vinden: http://www.ctan.org/tex-archive/macros/latex/contrib/mhchem/mhchem.pdf

Chemische structuren[bewerken]

Het is in LaTeX ook mogelijk chemische structuren te construeren. Aangezien ik zelf geen chemicus ben kan ik hier niet veel meer over zeggen dan dat je de documentatie van het pakket ohem op de site http://www.2k-software.de/ingo/ochem.html moet lezen. Als je het pakket eenmaal onder de knie hebt, dan kan je zelf deze sectie aanvullen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.