Kookboek/Slagroom

Uit Wikibooks

Zuivel
 

Slagroom is een dikke room die zowel gezoet als ongezoet wordt gebruikt. Het vetgehalte ligt volgens verschillende bronnen van 30% tot 40% of boven de 35%. Het wordt verkregen door van verse melk de opdrijvende room af te scheppen.

Door het hoge vetgehalte is slagroom vooral geschikt voor bijmengen in warme gerechten, waarbij de kans op schiften klein is.

Slagroom is zowel gepasteuriseerd, als ook gesteriliseerd verkrijgbaar. Slagroom is ook in geklopte vorm verkrijgbaar uit een spuitbus.

Gebruik[bewerken]

Slagroom wordt vooral gebruikt in opgeklopte vorm, bijvoorbeeld op taarten, gebak en donuts, op ijs of op de koffie. Of het wordt bijgemengd in sauzen en soepen.

Kloppen[bewerken]

Zorg ervoor dat de slagroom gekoeld is voor het opkloppen. Bij te warme slagroom blijven de vetten in de slagroom te zacht. Opkloppen kan je doen met een keukenmachine, een elektrische mixer of met de hand met een garde. Het tijdpunt om op te houden met kloppen is kritisch: te lang en je slaat de slagroom tot een substantie die wat weg heeft van boter, te kort en de slagroom heeft kans op instorten.

Een goede stijfheid is bereikt wanneer lange, stabiele pieken worden verkregen als je de garde (of mixer) uit de slagroom haalt. Doe dit dan ook regelmatig tijdens het kloppen.

Als de slagroom niet dikker wordt, maar het zelfs lijkt of hij tijdens het kloppen dunner wordt, dan is de slagroom te warm (geworden). Voordat je verder gaat met kloppen, dient alles weer koud gemaakt te worden in de koelkast.

Meestal wordt de slagroom in de Lage Landen gezoet. Mix daarvoor voor het kloppen zoveel suiker toe als je lekker lijkt. Een regel die wordt aangehouden is 1/8 deel suiker op slagroom, maar daarvan kan je dus zonder problemen afwijken.

Houdbaarheid[bewerken]

Slagroom is goed houdbaar in de koelkast. Opgeklopte slagroom is maximaal 2 dagen houdbaar, maar zal wel zijn enige stijfheid verliezen in die tijd. Er bestaan hulpstoffen om de opgeklopte slagroom langer stijf te houden, zie daarvoor in de schappen van de supermarkt.

Zelf maken[bewerken]

Slagroom kan ook zelf gemaakt worden met de volgende ingrediënten:

  • 1l melk
  • zoveel suiker als gewenst, bijvoorbeeld 200g of 300g suiker
  • 2 eieren, alleen de dooiers worden gebruikt
  • 600 g boter

Bereidingswijze:

  1. Kook de melk met de helft van de boter en de suiker.
  2. Scheid de eieren in dooiers en eiwit. Het eiwit weggooien of gebruiken voor een ander gerecht.
  3. Doe de andere helft van de boter in een pan van ten minste 2 liter.
  4. Voeg het kokende melkmengsel bij de boter in de pan, voeg de dooiers erbij en mix het geheel door elkaar.
  5. Laat het geheel koud worden en sla het daarna net als normale slagroom op.

Deze slagroom is alleen te gebruiken als gezoete opgeklopte slagroom en niet om te gebruiken in warme gerechten als sauzen.

Recepten met slagroom[bewerken]

  1. Kookboek/Paté
  2. Kookboek/Pasta met tonijn en appel
  3. Kookboek/Aardappelgratin
  4. Kookboek/Tompoes
  5. Kookboek/Pasta met parmaham
  6. Kookboek/Roomijs


Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Slagroom
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.