Kookboek/Paté

Uit Wikibooks
Paté
Categorie Broodbeleg
Aantal porties 6 personen
Bereidingstijd ± 70 à 80 minuten
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld

Beleg | Receptenindex

Voor een eenvoudige zelfgemaakte lever paté hoeft u niet zoveel moeite te doen als u misschien denkt. De prijs is eveneens laag, een kilo kippenlevertjes kost om en nabij de €3,=. Laat u ook niet afschrikken door de kleur en geur tijdens het bereiden, concentreer op het eindresultaat: dat is overheerlijk!

Ingrediënten[bewerken]

Bereidingswijze[bewerken]

  1. Maak de levertjes schoon door alle donkere en groene stukken te verwijderen.
  2. Dompel ze hierna onder in de melk en laat ze ongeveer een half uur weken.
  3. Neem 1/4 deel van de boter en bak hierin de levertjes op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Let op! De binnenkant moet roze blijven!
  4. Laat ondertussen iets minder dan de helft van de boter zacht worden.
  5. Doe de levertjes met braadvocht, de zacht geworden boter, ruim peper en zout en de slagroom in de keukenmachine en pureer het geheel.
  6. Doe een royale scheut cognac in een pan en kook deze zodat de alcohol verdampt (als u het aandurft kunt u het aansteken voor een sterkere smaak).
  7. Voeg de cognac bij de puree en meng het nogmaals met de keukenmachine.
  8. Giet het mengsel in een zeef en druk het er met een lepel door, vang het resultaat op in een terrine en strijk het glad.
  9. Laat het een half uur in de koelkast opstijven.
  10. Smelt au bain marie de rest van de boter en giet dit na een half uur over de paté, dit komt nauw omdat de paté anders verkleurd.

Na twee tot drie uur kunt u hem eten.

Variatie- en serveertips[bewerken]

U kunt met paté nagenoeg eindeloos variëren, voeg groene peperkorrels toe of champignons. Zelfs het toevoegen van fruit kan lekker zijn, denk aan cranberry's of stukjes stoofpeer. Ook met de levertjes kunt u variëren, elk dier heeft immers een lever. Probeer het ook met eendenlever of ganzenlever.

Houdbaarheid[bewerken]

Omdat de paté een vers product is zonder conserveermiddelen is deze slechts twee dagen in de koelkast houdbaar, maak daarom nooit te grote porties als u niet veel nodig heeft.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.