Naar inhoud springen

Kookboek/Pompoen

Uit Wikibooks
Pompoen

Pompoen
Gegevens
Latijnse naam Cucurbita maxima
Mee te koken ? ja
In te vriezen ? ja, in kleine porties
Link naar wikipedia Pompoen

Een pompoen is een groente, die vooral beschikbaar is in de herfst. Behalve dat je mooie dingen kan doen met een pompoen voor Halloween is het ook een smakelijke groente. Pompoen is gezond; het bevat veel vitamine B en C en is rijk aan voedingsvezels.

De pompoen behoort tot dezelfde familie als de meloen en de komkommer. Courgette en patisson zijn ook pompoenen, maar de reuzenpompoen wordt als dé pompoen beschouwd. Vooral de Hokkaïdo-pompoen of 'Japanse pompoen', een kleinere variant van de reuzenpompoen, wordt veel gebruikt.[1]

Pompoenen kan je of geheel kopen of als stuk. Let er bij de aankoop op of ze stevig aanvoelen. De winterpompoen kan lang worden bewaard, afhankelijk van de soort 2 tot 6 maanden, echter het liefst bij een verlaagde temperatuur, bijvoorbeeld in een kelder. Ideaal is 10 tot 15°C. Een pompoen kan overigens zeer eenvoudig in de eigen tuin worden gekweekt.

Bij het bereiden van de pompoen worden de schil, de steel en de pitten verwijderd, doorgaans wordt het vruchtvlees in dobbelsteentjes gesneden. (Bij sommige soorten, zoals de Hokkaïdo-pompoen, is schillen niet nodig.) Kook een pompoen ongeveer een half uur; je weet dat hij klaar is door er met een vork in te prikken: als de pompoen zacht aanvoelt is hij gaar. Je kunt een pompoen ook bakken, stomen, of gepureerd tot een soep of beslag verwerken.

Referenties[bewerken]

Recepten met pompoen[bewerken]

  1. Kookboek/Pastinaak gestoofd in pompoen
  2. Kookboek/Pompoenpuree
  3. Kookboek/Pompoensoep
  4. Kookboek/Volkoren pompoenbrood
  5. Kookboek/Zoete pompoentaart


Wikipedia
In de tuinkalender lees je alles over de teelt, verzorging en oogst van pompoen.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.