Naar inhoud springen

Italiaanse renaissance/Giovanni Cristoforo Romano

Uit Wikibooks

Italiaanse renaissance

Giovanni Cristoforo: medaille voor Isabelle d'Este

Giovanni Cristoforo of Giancristoforo Romano (Rome, 1456 - 1512) was een beeldhouwer en medailleur uit de Italiaanse renaissance.

Hij was de zoon van Isaia da Pisa en is waarschijnlijk een leerling van Andrea Bregno geweest. Zijn eerste bekende werken dateren van vóór 1482 en bevinden zich in het Palazzo Ducale van Urbino. Later werkte hij als medailleur voor de rechtbanken van Ferrara en Mantua, waar hij een favoriet werd van hertogin Isabella d'Este.

In 1491 vertrok hij op uitnodiging van Isabella's schoonbroer Ludovico Sforza naar Milaan. Ludovico gaf hem de opdracht voor de graftombe van Gian Galeazzo Visconti op de Certosa di Pavia, die hij uitvoerde in samenwerking met Benedetto Briosco. Na de val van de Sforza in 1499 ging hij terug werken voor Isabella d'Este, voor wie hij enkele mooie medailles maakte alsook het marmeren portaal van haar studiekamer in het hertogelijk paleis van Mantua.

Later verbleef hij nog in Rome (uitgenodigd door door Paus Julius II), in Napels, Cremona, en opnieuw in Milaan en Urbino.

Hij stierf in 1512.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.