Naar inhoud springen

Italiaanse renaissance/Francesco Melzi

Uit Wikibooks

Italiaanse renaissance

Francesco Melzi: Pomona en Vertumnus, olieverf op paneel (1e helft 16e eeuw

Francesco Melzi (ca. 1491 tot 1570) was een Italiaans kunstschilder en de favoriete assistent en leerling van Leonardo da Vinci.

Als zoon van een adellijke Milanese familie trad Melzi in 150 toe tot de huishouding van Leonardo da Vinci. Leonardo was verliefd op de jongeling,[1] die de gevoelens van de oudere man voor hem beschreef als een "sviscerato ardentissimo e amore" (Een hartverscheurende en gloeiende liefde). Sommigen suggereren dat hun relatie ook seksueel was,[2] terwijl anderen dit betwisten. Melzi vergezelde Leonardo in 1513 op reizen naar Rome en in 1517 naar Frankrijk. Hij bleek een getalenteerd schilder en werkte nauw samen met en voor da Vinci. Sommige werken die voorheen werden toegeschreven aan Leonardo worden tegenwoordig vaak toegeschreven aan Melzi.

Na de dood van Leonardo da Vinci erfde Melzi de artistieke en wetenschappelijke werken, manuscripten en collecties van Leonardo, en zou voortaan getrouw het landgoed beheren. Terug in Italië trouwde hij en kreeg een zoon, Orazio. Toen hij stierf op zijn landgoed in Vaprio d'Adda, verkochten de erfgenamen de collectie van Leonardo's werk.noten
  1. Nuova antologia edited by Francesco Protonotari, 1873; p960
  2. 101 things you didn't know about Da Vinci By Shana Priwer, Cynthia Phillips
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.