Naar inhoud springen

Help:Een nieuwe pagina aanmaken

Uit Wikibooks
Overzicht hulppagina's
Wikibooks Hulppagina's
Beheerpagina's

Dit artikel beschrijft de mogelijkheden om een nieuwe pagina (artikel) te maken in Wikibooks.

Het maken van een nieuwe pagina via een bestaande (rode) link[bewerken]

U kunt een nieuwe pagina aanmaken, door op een rode link te klikken, ergens in de tekst.

Een rode link is een lege pagina, waarover naar de mening van de schrijver(s) ooit wel over geschreven zou kunnen worden. Aangezien een rode link dus een lege pagina betekent, is het eigenlijk een uitnodiging aan u om een nieuw verhaal te schrijven. Een link naar een nieuwe (nog lege) bladzijde wordt gemaakt door om een begrip vierkante haken neer te zetten, bijvoorbeeld:
[[onderwerp]] wordt weergegeven als onderwerp.

U kunt ook zelf vierkante haken in een tekst aanbrengen, om zo een nieuwe bladzijde te beginnen. Als u een geheel nieuw onderwerp wilt beschrijven dat in deze Wikibooks als link nog niet bestaat, kunt u het begrip voorlopig tussen vierkante haken op uw gebruikerspagina neerzetten, om van daaruit op de rode link te klikken.

Voordat u begint met een nieuwe pagina kunt u het beste eerst even zoeken met de zoekfunctie om te zien of er al iets geschreven is dat erop lijkt. Meestal vindt u zo wel een betere plek om uw verhaal op te enten en hoe beter uw verhaal aan de rest gelinkt is, hoe eerder het ook gelezen wordt. Soms gebeurt het dat er al lang een verwant verhaal is onder een iets andere titel. Dit staat bekend als de (Wet van Murphy-Ellywa). Als u dit wilt voorkomen, kunt u het best meteen synoniemen voor de titel van uw pagina bedenken, en vanaf die synoniemen één of meer doorverwijzingen maken, met behulp van redirects. (#REDIRECT [[andere naam]]). Een voorbeeld van een redirect is bijvoorbeeld Word, wat een doorverwijzing is naar Microsoft Word.

Het creëren van gloednieuwe onderwerpen is een prachtige manier om Wikibooks in de breedte te helpen uitdijen (en hopelijk ook in de diepte).

Het schrijven van een nieuwe pagina[bewerken]

Als u op een rode link klikt, dan verschijnt de bewerkingspagina, met een leeg veld waarin u een nieuw artikel kunt typen (of een beknopt begin). U kunt de ingevoerde tekst vooraf nakijken door op Toon bewerking ter controle onderaan de pagina aan te klikken. U krijgt dan te zien hoe de pagina er gaat uitzien (dat staat dan boven de ruwe tekst). Vooral bij tabellen en afbeeldingen is dat geen overbodige luxe, het resultaat is vaak anders dan bedoeld... Als u tevreden bent is het handig in de 'samenvatting' uw medeschrijvers even te laten weten wat u hebt gedaan. Als u klaar bent, klikt u op 'Pagina opslaan'. U krijgt tenslotte de bewaarde pagina pontificaal in beeld. Ook in de Recente wijzigingen zal uw wijziging genoemd worden.

Opmerkingen[bewerken]

Als u dat wilt, kunt u een nieuwe pagina beperken tot een aantal goed geformuleerde zinnen en een korte beschrijving van het onderwerp. U bent niet verplicht er meteen een heel lang artikel van te maken. Op deze manier nodigt u misschien een ander uit om meer informatie toe te voegen. Ook kleine beetjes (juiste) informatie zijn daarom welkom, maar telegramstijl of alleen maar een woordenboekachtige definitie worden niet zo op prijs gesteld. Uiteraard is een heel artikel te prefereren en sommige mensen hebben dan ook de prettige gewoonte om met een langer stuk tekst te beginnen. Indien u niet direct een flinke pagina kunt aanmaken, maar wel uw kennis kwijt wilt over het onderwerp, kunt u uw kennis neerzetten en dan onderaan de pagina het sjabloon voor een beginnetje neerzetten. {{Begin}}.

Nota bene[bewerken]

  • Laat de onderwerpsterm zo mogelijk in de eerste, hooguit tweede zin van het artikel terugkomen en maak dat dan vet. Dat vergemakkelijkt de herkenning wanneer mensen informatie uitprinten.
  • Deel uw werk in niet al te lange paragrafen in. Dat vergemakkelijkt het lezen op een computer aanzienlijk.
  • Hoe u uw informatie in een artikel verwoordt bepaalt tot op zekere hoogte de kans dat anderen uw artikel gaan bewerken.

We moedigen u ook van harte aan om een informatieve tekst die u voor een ander doel hebt geschreven hier bij Wikibooks toe te voegen. Bovendien kan het geweldig helpen om informatie vanuit andere openbare, onbeschermde bronnen toe te voegen. Maar --we herhalen het nog maar eens-- het is streng verboden om voor artikelen in Wikibooks bronnen te gebruiken waarop auteursrecht berust!

Bronvermeldingen[bewerken]

Als men bij informatie in een artikel steunt op bepaalde boeken of andere bronnen, graag de belangrijkste hiervan in de bronvermelding van het artikel opnemen, ook wanneer er niet letterlijk geciteerd wordt! Indien redelijk wat, maar lang niet alles erop gesteund wordt, kan het natuurlijk ook in het edit commentaar, zodat het in de edit history staat. Indien pure feiten uit zeer veel verschillende bronnen gehaald (kunnen) worden, bijv. op het Internet, kan bronvermelding wel achterwege blijven, evengoed is het dan prettig als dan in het edit commentaar vaag wordt aangegeven dat het bijv. informatie uit verschillende bronnen op het web betreft.

Voorbeelden[bewerken]

  • Een artikel dat veel intrigerende nieuwe links bevat kan andere Wikibookianen uitnodigen die links te gaan invullen. Sommige Wikibookianen houden ervan om leemtes (gaten, hier: rode links) of vragen te creëren voor hetzelfde doel, anderen vinden dat geen goed idee.

Het andere uiterste is een opsomming van niet ingevulde links, makkelijk te maken, maar niet echt een uitnodiging aan velen. U kunt zelf bekijken wat het beste werkt.

Regelrechte verzoeken om meer informatie in een artikel kunnen de kwaliteit ook ten goede komen. Iemand kan bijvoorbeeld een globale beschrijving geven van een voorwerp of een fenomeen en in dat artikel tevens om meer historische informatie vragen. Iemand anders die daar de nodige informatie over heeft, kan dan hopelijk de verleiding niet weerstaan deze kennis op Wikibooks te spuien.
Het verdient overigens de voorkeur om een vraag om extra informatie op de overlegpagina van het artikel te plaatsen. Mensen die het artikel op hun volglijst hebben staan, hebben automatisch ook de overlegpagina van het bijbehorende artikel op hun volglijst staan en zullen een vraag als het goed is, gauw genoeg opmerken.

  • Een goed verwoorde eerste versie van een nieuwe pagina kan allerlei bewerkingen en reacties van anderen uitlokken, met als resultaat een inhoudelijk goed doorwrocht artikel.

Maar goed, een te uitgebreid artikel brengt misschien ook het nadeel met zich mee dat het gemakkelijker uit balans kan raken, minder objectief wordt. Wie het (beter) weet mag het zeggen! Door samenwerking, aanvulling en zo nodig overleg zal de inhoud ongetwijfeld gaandeweg verbeteren.

Zie ook[bewerken]

Help:Het benoemen van een pagina

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.