Naar inhoud springen

Help:Gebruik van categorieën

Uit Wikibooks
Overzicht hulppagina's
Wikibooks Hulppagina's
Beheerpagina's

Op een pagina ziet u meestal een link Categorieën staan. Dit betekent dat de pagina op een of meer lijsten met pagina's van vergelijkbare onderwerpen staat. Deze lijst kunt u zien door de naam aan te klikken. In Speciaal:Categories is een overzicht van alle bestaande categorieën te vinden.

Pagina's in een categorie zetten

[bewerken]

Om een pagina in een bepaalde categorie te plaatsen, plaatst u simpelweg de tekst [[Categorie:Naam]] ergens in de pagina. De gewoonte is om dit onderaan te doen. Mocht je je pagina anders gealfabetiseerd willen hebben, dan kun je een | gebruiken, bijvoorbeeld [[Categorie:Natuurkundige|Einstein]] op Albert Einstein. Dan komt Albert Einstein onder de E te staan, ipv. onder de letter A (van Albert).

Het is ook mogelijk om in plaats van "Einstein" alleen de letter "E" te gebruiken om te zorgen dat Albert Einstein onder de E komt te staan. Het is dan overigens de consensus om voor deze letter (of voor de beginletter van het woord) een hoofdletter te gebruiken. Doet u dit niet, dan ontstaan er twee sorteervolgordes, eerst met de hoofdletters A-Z en dan met de onderkastletters a-z, en dat is verwarrend voor de gebruiker. Als U denkt dat een pagina niet volgens de standaardalfabetisering een plaats dient te vinden maar bijvoorbeeld over een meta-onderwerp gaat en dus helemaal vooraan in de lijst dient te staan, dan kunt u in plaats van een letter ook een sterretje "*" een uitroepteken "!" of een spatie " " gebruiken. Echter de algemene voorkeur lijkt te zijn om een spatie te gebruiken.

Plaats niet te veel categorieën op één pagina. De meeste pagina's zijn met 1 of 2 categorieën wel goed ondergebracht. Heeft u er duidelijk meer nodig, beoordeel dan of er categorieën bij zijn waar ze maar zijdelings mee te maken hebben en haal deze weg. Of kijkt u of die categorieën wellicht subcategorieën van andere categorieën op de lijst zijn. Zie verderop voor een detaildiscussie.

De Categoriepagina

[bewerken]

De categoriepagina zelf bestaat uit:

  • Een wikitekst
  • Een lijst van subcategorieën
  • Een lijst van pagina's

De wikitekst hoort op de pagina, maar maak deze niet lang. Maak er maar iets van dat op een 'normale' pagina als een klein beginnetje beschouwd zou worden, voornamelijk een definitie van het onderwerp. Normaal gesproken is er een gewone pagina met hetzelfde onderwerp, verwijs daarheen voor meer informatie.

Topcategorie

[bewerken]

Er is een topcategorie: Categorie:Alles. Iedere subcategorie die niet logisch in een andere categorie past hoort in de categorie Alles te worden geplaatst. Zo wordt het mogelijk om hiërarchisch te zoeken via deze categorie-pagina.

Subcategorieën

[bewerken]

Als op een categorie-pagina X zelf een categorie-link naar Categorie:Y wordt geplaatst, dan geldt X als een subcategorie van Y. Het idee daarbij is dat alles wat in categorie X thuishoort, ook automatisch in de categorie Y thuishoort. Op deze wijze kan men al te grote categorieën verder onderverdelen in meer handzame categorieën.

Als een pagina in een subcategorie zit, zit het impliciet in alle supercategorieën. Dat betekent dat het niet expliciet in alle supercategorieën hoeft te worden geplaatst. Zouden we die beperking niet maken, dan werd de lijst van categorieën wel erg lang, en ook de lijst van artikelen in de topcategorieën (Alle artikelen zouden in Categorie:Alles staan, een tamelijk lange lijst). Het zoeken wordt dan echt onmogelijk. De normale gang van zoeken in categorieën is dat je bovenaan begint. Via Categorie:Alles, Categorie:Boek, Categorie:Geschiedenisboek kom je op Categorie:Geschiedenis van Rome. Elk boek/pagina moet dan voorkomen op een categoriepagina, of op een of meer subcategorieën, maar zeker niet op allebei.

Om deze weg naar de "laagste" subcategorie inzichtelijker te maken, wordt gebruik gemaakt van broodkruimelnavigatie; als een artikel in een bepaalde categorie geplaatst wordt, is op die manier eenvoudig te zien in welke supercategorieën het artikel nog meer zit.

Voorbeeld van broodkruimelnavigatie: Categorie: Alles > Boek > Geschiedenisboek > Geschiedenis van Rome

Categorienaam

[bewerken]

Voor de naam van een categorie-pagina gelden veel van dezelfde regels als voor boeken/pagina's: bijvoorbeeld liever geen afkortingen. Wel loont het om hier beter over na te denken, want een categorie-pagina kan men niet zomaar een andere titel geven.

Enkelvoud
Vooralsnog is er op Wikibooks de conventie om categorieën zoveel mogelijk in enkelvoud te schrijven, tenzij dit hele rare situaties gaat opleveren.

Speciale functies

[bewerken]

Categorieën worden ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo maakt de link Categorie:Doorverwijspagina op elke doorverwijspagina automatisch een lijst van doorverwijspagina's aan.

Handig hulpmiddel

[bewerken]

De CatScan is een handig hulpmiddel om te kijken welke artikelen in welke categorie zitten. Eventueel kun je hiermee selecteren op artikelgrootte, om zo alleen beginnetjes te kiezen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.