Naar inhoud springen

Wikibooks:Beginnetje

Uit Wikibooks

Een beginnetje is een korte aanzet voor een artikel. In de Engelse wikimedia's spreekt men van een stub.


Definitie beginnetje[bewerken]

  • Een enkele zin met daarin 1 feit is een woordenboekdefinitie, dus niet geschikt voor Wikibooks. Dit is geen beginnetje, en het artikel kan op de verwijderlijst worden gezet.
  • Het artikel bevat tenminste twee verschillende feiten die betrekking hebben op het onderwerp. In dit geval is het een beginnetje
  • Bevat het artikel drie of meer niet triviale feiten maar heeft het artikel toch onvoldoende inhoud (bijv. 3 of 4 regels) om als volwaardig artikel te kunnen worden bestempeld, dan kunnen deze ook als een beginnetje worden aangemerkt.
  • Als het artikel drie of meer verschillende niet triviale feiten bevat die betrekking hebben op het onderwerp: artikel. Het artikel heeft tevens voldoende inhoud (b.v. meer dan 4 regels). In dat geval wordt er dus niet vermeld dat het een beginnetje betreft ook in het geval er over het onderwerp nog veel meer te vertellen is.

Ook een plaatje en interwikilinks kunnen als feit meegeteld worden, indien het artikel een grensgeval (wel of geen beginnetje meer?) is.

Ter illustratie een voorbeeld van een artikel dat niet voldoet aan de beginnetjes-definitie omdat het slechts 1 triviaal feitje bevat, en daarom op de verwijderlijst kan worden gezet:

Een gitaar is een snaarinstrument

Een voorbeeld van een artikel dat voldoet aan de minimale beginnetjes-definitie en waar een beginnetjes-sjabloon op kan worden geplaatst:

Een gitaar is een snaarinstrument en wordt bespeeld met de vingers of met een plectrum. Het woord gitaar is van Perzische oorsprong.

Ook het volgende voorbeeld is een beginnetje, het is nog geen artikel met voldoende inhoud ook al staan er meer dan 3 feiten in:

Een gitaar is een snaarinstrument en wordt bespeeld met de vingers of met een plectrum. Het woord gitaar is van Perzische oorsprong; het Perzische woord "taar" betekent "snaar". Gitaren hebben over het algemeen 6 snaren.

Het volgende voorbeeld is geen beginnetjes-artikel, ook al kan er nog veel meer over het onderwerp verteld worden:

Een gitaar is een snaarinstrument en wordt bespeeld met de vingers of met een plectrum. Het woord gitaar is van Perzische oorsprong; het Perzische woord "taar" betekent "snaar". Gitaren hebben over het algemeen 6 snaren. De meest gangbare stemming is (van laag naar hoog) E-A-d-g-b-e. Deze stemming biedt een goed compromis tussen speelgemak voor veel akkoorden en de mogelijkheid om met minimale beweging in de linkerhand een toonladder te spelen.


Uitbreiden[bewerken]

Om een bestaand kort artikel uit te breiden, kun je denken aan:

  • de geschiedenis van het onderwerp
  • verwijzingen naar aangrenzende onderwerpen
  • het creëren van interwikilinks naar artikels van anderstalige Wikibooks ([[en:MyStub]])
  • het toevoegen van een relevante afbeelding

Natuurlijk zijn er onderwerpen waar weinig tot niets over te zeggen valt of waar je niets zinnigs over weet. Als je er niets zinnigs over te zeggen weet, zeg dan helemaal niets. Als het niet te verwachten is dat er iemand is die er iets zinnigs over kan schrijven, zorg er dan voor dat er geen verwijzing naar is.

Een beginnetje kun je markeren met {{Begin}} onderin het artikel. Er verschijnt dan een uitnodigingstekst als:


Wikipedia
Dit artikel is een eerste opzet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen.


Heb je zin om te helpen het aantal beginnetjes te verminderen, neem er dan één van onder handen!

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.