Griekse mythologie/Hekatoncheiren

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel is een beginnetje. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Crystal txt.png
Griekse mythologie banner.png
Griekse mythologie

WSBN nl-02-05-00-00001
Project Gutenberg archives.

De Hekaton-cheiren waren voortgekomen uit Gaia. Het waren drie kinderen met reusachtige kracht en ze bedienden zich van woest geweld. Ze hadden bovenmenselijk veel ledematen en werden de honderdarmigen genoemd. Ook hadden ze vijftig hoofden.


Briareus[bewerken]

Briareus of Briareos was een honderdarmige en vijftigkoppige reus uit de Griekse mythologie die Zeus bijstond in zijn strijd tegen de Titanen. Samen met zijn broers Gyes en Kottos werden zij de Hecatonchiren genoemd.

Briareus werd door Homerus ook wel Aegaeon genoemd. Deze noemt Briareus ook als een zeegod en zoon van Poseidon. Zijn naam werd hiermee verbonden aan de Egeïsche Zee.

Zijn ouders waren de aardgodin Gaia en de hemelgod Ouranos. Andere broers en zusters waren de Cyclopen, de Titanen, de Erinyen, de Giganten en (volgens Hesiodos) Aphrodite, de mooie liefdesgodin. Bovendien was hij de schoonzoon van Poseidon, met wiens dochter Kymopolea hij een dochter had, Oiolyka, de godin van de vloedgolven.

Gyes[bewerken]

Gyges of Gyes is één van de drie Honderd-Handige reuzen. Zijn twee broers zijn Briareus en Cottus. Hij en zijn broers werden gebaard door Gaia en verwekt door Uranus, maar hun vader vond hen afzichtelijk en sloot hen op in de Tartarus.

De broers speelden ook een belangrijke rol in de Titanenoorlog. Zij kozen de kant van de Olympiërs en zorgden voor de ultieme overwinning op de Titanen door het gooien van gigantische rotsen, met honderd tegelijk.

Cottus[bewerken]

Cottus was ook een van de Hekaton-cheiren.

Het gaat verder met De Monsters >>>.


Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.