Griekse mythologie/Halfgoden
Een halfgod is het nageslacht van een relatie tussen een god en een mens.
De meeste halfgoden die in de mythologie beschreven worden zijn sterfelijk als een mens, maar bezitten wel bijzondere krachten. Deze worden vaak heroën genoemd.
Enkele bekende halfgoden:
Achilles
[bewerken]Achilles was de zoon van Peleus, de koning van de Myrmidonen (in het Griekse Thessalië) en de Nereïde Thetis, de dochter van Nereus, de kleinzoon van Aiakos (Aeacus) en hierdoor een afstammeling van Zeus. Hij wordt vaak "Peleide" of "Aiakide" genoemd, bijnamen die herinneren aan de afkomst van de snelvoetige Achilles. Samen met Deidameia, dochter van koning Lykomedes van Skyros, had hij een zoon Neoptolemos, eveneens een voorname held uit de Trojaanse Oorlog. Achilles is volgens de legendes door zijn moeder in de rivier de Styx gedoopt om hem onkwetsbaar te maken. Zijn huid werd hierdoor ondoordringbaar, behalve op de plek waar zijn moeder hem vasthield: zijn hiel. Alleen zijn hiel was kwetsbaar en hier komt de term 'Achilleshiel' vandaan.
Herakles
[bewerken]De zoon van Zeus en een mens. Herakles was ongelooflijk sterk. Hij werd ook Hercules genoemd. Hij kreeg 12 opdrachten die hij allemaal moest voltooien daarvoor moest hij de hele wereld rond. Hij moest bijvoorbeeld met zijn blote handen een verschrikkelijke leeuw doden (De leeuw van Nemea),een draak met meer dan een kop verslaan en vleesetende paarden ophalen.