Naar inhoud springen

Griekse mythologie/Epimetheus

Uit Wikibooks
Griekse mythologie

In de Griekse mythologie was Epimetheus de zoon van Iapetos en de broer van Prometheus en Atlas; "Epimetheus" betekent "terugblik" of volgens dr Sophie Ramondt: "De achternadenkende" (Mythen en sagen van de Griekse wereld ISBN: 90 228 3318 6).

Epimetheus was verantwoordelijk om een positieve eigenschap aan elk dier te geven, maar toen het tijd voor de mens was, was er geen positieve eigenschap meer over. Zijn broer Prometheus stal het vuur van Zeus en gaf het aan de mens. Als straf maakte Zeus Pandora voor Epimetheus, omdat hij wist dat hij verliefd op haar zou worden ondanks de waarschuwingen van zijn broer nooit iets van de Olympische goden aan te nemen (Prometheus betekent vooruitziende blik).

Epimetheus en Pandora trouwden en Pandora kreeg een doos van Hermes en kreeg de instructie de doos nooit te openen. Maar Hermes gaf haar ook nieuwsgierigheid, en zij opende de doos en alle pech kwam over de mensheid. Snel sloot ze de doos om een ding te houden: hoop. Vandaar dat de mensheid in slechte tijden altijd beschikking heeft over hoop.

De dochter van Epimetheus en Pandora was Pyrrha

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.