Ernest Hemingway

Uit Wikibooks
.

Ernest Hemingway, zijn leven en werk


Auteur(s) van dit wikiboek:

Ernest Miller Hemingway (Oak Park (Illinois), 21 juli 1899 – Ketchum (Idaho), 2 juli 1961) was een Amerikaans romancier en auteur van korte verhalen die schreef in een viriele en extraverte stijl. Zijn literaire werk werd onderscheiden vanwege de stilistische zuiverheid, emotionele waarachtigheid en dramatische visie. In 1954 werd zijn oeuvre bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur.

Leven[bewerken]

Als jongeman deed Hemingway dienst als ambulancier bij het Rode Kruis in Italië in het laatste jaar van WO I. Later werkte hij als journalist, die de Grieks-Turkse oorlog voor de Toronto Star versloeg. Hij reisde regelmatig naar Spanje en de Oostenrijkse Alpen, maar verbleef vooral in Parijs. Zijn roman The Sun Also Rises (1926) kreeg onmiddellijk bijval, terwijl zijn volgende roman, A Farewell to Arms (1929), zijn reputatie vestigde als een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers.

Hemingway keerde terug naar de Verenigde Staten in 1927, maar in 1937 ging hij terug naar Spanje als verslaggever van de Spaanse Burgeroorlog. Zijn ervaringen daar leidden tot zijn verhaal For Whom the Bell Tolls. Later won hij de Pulitzer prijs voor fictie voor zijn roman The Old Man and the Sea die hij in Cuba schreef.

In zijn latere jaren begon Hemingway aan depressies en paranoia te lijden. Hij werd twee keer opgenomen in het ziekenhuis, de Mayo Clinic in Rochester in Minnesota, waar hij elektroshockbehandelingen kreeg. Twee dagen na zijn terugkeer naar zijn huis in Ketchum pleegde hij zelfmoord met een jachtgeweer. Hemingway was vier keer getrouwd en liet drie zonen na. >>Lees meer over zijn leven in het Wikipedia-artikel Ernest Hemingway.

Werk[bewerken]

In zijn fictie focust Hemingway op mensen die een gevaarlijk leven leiden - zoals vissers, soldaten, atleten en stierenvechters- die allen pijn en lijden op hun levensweg stoïcijns en moedig tegemoet treden. Zijn eerste boeken, Three Stories and Ten Poems (1923), In Our Time (korte verhalen, 1924), en The Torrents of Spring (roman, 1926), trokken vooral veel aandacht vanwege zijn stijl. Met de publicatie van The Sun Also Rises (1926) werd hij de woordvoerder van de Lost Generation. Deze roman gaat over een groep gedesillusioneerde expatriates in Parijs die na de Eerste Wereldoorlog hun tijd zo plezierig mogelijk doorbrengen in elkaars gezelschap.

Zijn volgende belangrijke roman, A Farewell to Arms (1929), vertelt het verhaal van een liefdesrelatie tussen een Amerikaanse ambulancechauffeur en een Engelse verpleegster aan het Italiaanse front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast schreef Hemingway ook bundels korte verhalen zoals Men without Women (1927) en Winner Take Nothing (1933), en zijn enige toneelstuk: The Fifth Column. In The First Forty-nine Stories uit 1938 staan de bekend geworden korte verhalen The Killers, The Undefeated en The Snows of Kilimanjaro. Tot zijn non-fictiewerken behoren Death in the Afternoon (1932) over stierenvechten, en Green Hills of Africa (1935), over de jacht op groot wild.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.