Ernest Hemingway/The Killers

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
.

The Killers (De Doders) is een kort verhaal van Ernest Hemingway, dat in 1927 eerst in Scribner's Magazine. verscheen. Het zou een van Hemingways beroemdste en meest gelezen kortverhalen worden dat ook verschillende malen verfilmd werd. De bekendste versie is de film noir The Killers uit 1946.

Hoeveel Hemingway ontving voor zijn literaire bijdrage in Scribner's Magazine is onbekend, maar volgens sommige bronnen zou het 200 dollar zijn. Historici hebben een aantal documenten waaruit blijkt dat de werktitel van het stuk The Matadors was. Na Scribner's werd het verhaal gepubliceerd in Men Without Women, Snows of Kilimanjaro en The Nick Adams Stories. De satirische beschrijving van menselijke ervaringen rond eeuwige thema's als de dood, vriendschap en het zoeken van een doel in het leven hebben bijgedragen aan het succes van The Killers.

Plot[bewerken]

In het verhaal treedt Nick Adams op, een beroemd personage uit Hemingways korte verhalen. Hemingway beschrijft hier Adams' levensfase van tiener naar volwassene. De plot draait om een paar criminelen die in een restaurant op zoek gaan naar een bokser, Ole Andreson of 'de Zweed', met de bedoeling hem te doden. De Zweed leeft ondergedoken, vermoedelijk als gevolg van het niet nakomen van een gearrangeerd gevecht.

Bewerkingen[bewerken]

Het kort verhaal van Hemingway was de basis voor zes films en een stripverhaal:

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.