Naar inhoud springen

Ernest Hemingway/Schrijfstijl

Uit Wikibooks
.

Genres

[bewerken]

Hoewel hij vooral bekend werd met zijn romans en korte verhalen, schreef Hemingway in bijna elk genre. Hij begon als journalist voor de Kansas City Star en bleef gedurende zijn hele carrière schrijven voor diverse nieuwsorganisaties. Wat veel lezers niet weten, is dat hij ook gedichten, toneelstukken en creatieve non-fictie schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals stierenvechten, jagen, vissen en schrijven.

Hemingway droeg weliswaar bij aan twee documentaires over de Spaanse Burgeroorlog, maar over het algemeen vermeed hij het genre van het scenario. De adaptatie van zijn werk liet hij over aan andere schrijvers.

Schrijfstijl

[bewerken]

Hemingway streeft in zijn teksten naar soberheid en grote zeggingskracht. Deze manier van compact schrijven vloeide voort uit zijn werk als journalist. Hij ontdoet zijn verhaal van alle franje, en maakt alleen gebruik van langere zinnen om ritme in zijn tekst te brengen.

De ijsbergtheorie (in het Engels: "Iceberg Theory") is de metafoor waarmee Ernest Hemingway zijn schrijfstijl beschreef. Hemingway ontdeed de tekst van zijn verhaal van alles wat afbreuk deed aan de essentie, of wat de lezer zelf zou kunnen achterhalen of gissen. De lezers construeren dus mee het verhaal en vervolledigen het met wat aan de oppervlakte niet zichtbaar is, net als een ijsberg waarvan het grootste stuk aan de blik is onttrokken. De acties en dialogen van de personages moeten duidelijk maken welke spanningen er in het verhaal meespelen hoewel de schrijver het niet expliciet maakt. Hemingway streefde zelf grote soberheid na in zijn schrijven, door adjectieven weg te laten en korte, kernachtige zinnen te maken.

« Als een schrijver van proza voldoende afweet van wat hij schrijft, kan hij dingen weglaten, en de lezer zal dan - gesteld dat de schrijver waarachtig schrijft - die dingen zo kunnen aanvoelen alsof de schrijver het hem allemaal had uitgelegd. De waardigheid van de beweging van een ijsberg is te danken aan het feit dat hij slechts een achtste boven water steekt. (uit "Death in the Afternoon") »
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.