Naar inhoud springen

Veilig op het internet/Internetbankieren

Uit Wikibooks

Veilig op het internet

Bij internetbankieren worden bankzaken (zoals betaalopdrachten en sparen) via het internet geregeld. Diverse banken (zoals ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank) leveren hun klanten een beveiligingscalculator, die in combinatie met de bankpas en controlegetallen op de website van de bank weer controlegetallen genereert, welke weer ingetoetst moeten worden op de website van de bank. Daarmee dient internetfraude voorkomen althans bemoeilijkt te worden. Om dit te bereiken dient de software op de PC up-to-date te zijn, dient de gebruiker op te letten of de site van hun bank echt van de bank is en goed te controleren of de betalingen kloppen. Volgens een bericht in het Algemeen Dagblad van 31 januari 2008 hebben diverse banken honderden klanten afgesloten omdat hun PC onveilig bleek.

Bij Beleggingbanken zoals Alex, BincBank, Robeco etc. is de toegang geregeld via een gebruikersnaam met wachtwoord. Bij dergelijke banken is het niet mogelijk via internet betaalopdrachten naar bankrekeningen van derden op te geven.

Veilig internetbankieren - wat je zelf kunt doen

[bewerken]

Vooral: opletten, wees alert en argwanend. En daarnaast:

  • Zorg dat je computersoftware up-to-date is, vooral van het besturingssysteem, de beveiligingssoftware en de webbrowser, zie het hoofdstuk Veilig op het internet/Uptodate. Zorg dat kwaadwillenden niet gemakkelijk je computer kunnen hacken.
  • Leef de tips uit dit Wikibook na, zie de inhoudsopgave in de kolom hiernaast.
  • Leef de veiligheidsregels van de bank na. Lees ze goed en pas ze toe. Deze regels zijn er juist voor jou, om je banksaldo te beschermen tegen kwaadwillenden. Als je die regels niet naleeft en er verdwijnt ongewild geld van je rekening, wordt dat niet vergoed.
  • Controleer regelmatig bankafschrijvingen: kloppen de betalingen, heb je die werkelijk gedaan? Zo niet: neem onmiddellijk contact op met de bank en neem maatregelen.
  • Zorg dat je altijd inlogt via de echte website van de bank, en niet via een link die bijvoorbeeld in een mail staat.
  • Wees wantrouwend als een bankmedewerker je opbelt. Vraag waar het over gaat (zonder zelf antwoord te geven). Verifieer dat het echt om een medewerker van je bank gaat. Noteer de naam en zeg dat je terugbelt. Zoek daarvoor het correcte telefoonnummer op (bijvoorbeeld op de echte website, of op een geprint bankafschrift) en gebruik niet het nummer dat de bankmedewerker je zelf geeft. Geef geen toegangscodes of wachtwoorden af aan een bankmedewerker, die zal daar nooit om vragen.
  • Geef ook geen toegangscodes aan anderen, zelfs niet aan je huisgenoten.
[bewerken]

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.