Veilig op het internet/Chat

Uit Wikibooks

Veilig op het internet

Tips voor veilig chatten: Chatten is een relatief veilige manier om in contact te komen met andere mensen maar zoals overal moet je voorzichtig zijn met wat je doet en laat. Om het chatten leuk en veilig te houden, hier enkele tips:


Algemene tips:

Sommige mensen doen zich anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Geef daarom nooit zomaar je email, telefoonnummer of adres aan iemand die je net hebt leren kennen via het chatten. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen zich anders voordoet.


Let op bij het geven van chatadressen (MSN, Yahoo, ICQ, etc) aan mensen die je zojuist hebt leren kennen via het chatten. Wanneer iemand een msn-adres heeft, kan deze persoon eenvoudig informatie vinden over jouw computer.


Zorg dat je een goed wachtwoord hebt en vertel dit nooit aan iemand anders, ook niet aan vrienden. Verzin een wachtwoord dat lastig door anderen te raden is en gebruik bij voorkeur ook cijfers, leestekens en afwisselende hoofdletters.


Indien je wordt lastiggevallen, blokkeer deze persoon dan en dien eventueel een klacht in. Op deze manier heb jij geen last meer van die persoon en kan de dienst (bijvoorbeeld een chatsite) eventueel maatregelen nemen.


Wat er ook gebeurt, blijf altijd beleefd. Meld je ongenoegen bij een moderator zodat zij er iets aan kunnen doen en iedereen gezellig verder kan chatten. Op kletsen.com zijn tussen 09:00 en middernacht moderatoren online die gezellig mee chatten en wanneer nodig mensen voor enige of langere tijd kunnen verwijderen.
Sla je gesprekken altijd op. Dit kan je in Windows Live Messenger doen door Messenger te starten en naar Opties te gaan. Ga naar Geschiedenis en vink "Sla gesprekken altijd automatisch op" aan. Kies een map waarin je je gesprekken kunt bewaren.


Tips voor Jongeren:

Praat met je ouders over het internet, vertel hun wat je doet of ga gezellig samen achter de computer. Laat hun de leuke dingen zien die je op het internet gevonden hebt, maar ook de dingen die je maar vreemd vond. Je hoeft je niet te schamen voor je vrienden, hoe gek hun naam, foto of wat dan ook maar is. Wees eerlijk tegen je ouders en je zult zien dat je veel meer mag.


Ga niet naar chatrooms zonder moderators. De kans dat je hier in aanraking komt met mensen die je op straat ook liever niet tegenkomt is veel groter, dus ... maar niet doen. Staat er niet vermeld dat er moderators online zijn, kies dan een andere chatsite.


Geloof niet iedereen waarmee je kletst in een chatroom en ook niet iedereen heeft de zelfde bedoelingen als jij. Ga daarom ook niet zomaar met iemand die je net hebt ontmoet op MSN of een van de andere messengers (Yahoo, ICQ, etc.). Spreek gewoon een tijd af wanneer jullie elkaar weer zien op de chat en als je elkaar wat beter kent, komt de rest vanzelf.


Heb je een leuk vriendje of vriendinnetje ontmoet en willen jullie graag afspreken, ga dan met minimaal een van je ouders. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop en geef je ouders een plekje op de eerste rij.


Tips voor Ouders:

Praat met je kinderen over het internet. Wees open en objectief, wanneer je dingen gaat verbieden, doen ze het stiekem. Indien je het niet vertrouwd vindt om je kinderen alleen op het internet te laten surfen, doe het dan eens samen. Je zult versteld staan wat je nog kunt leren.


Laat je kind niet chatten in een chatroom zonder moderators. Volgens sommige richtlijnen moeten er minimaal 50% van de actieve chattijd moderators online zijn. Dingen gebeuren altijd wanneer er niemand is.


Wanneer je je kind(eren) laat chatten, laat ze chatten op een site waar logs bijgehouden worden van de bezoekers. Op kletsen.com houden ze precies bij wie er op de site komen en wat er gebeurt. Mocht er dan toch iets hebben plaats gevonden, dan kunnen ze dit eenvoudig terug vinden en de nodige maatregelen nemen. Zie voor meer informatie hun privacyregeling.


Indien je kind iemand heeft ontmoet tijdens het chatten en ze willen een keer afspreken, laat ze niet alleen gaan. Maak er een leuke dag/avond van met beide families, ben je er zelf ook even lekker uit.


Zorg ervoor dat je kind niet zomaar zijn/haar privégegevens aan onbekenden geeft. De meeste problemen doen zich niet voor tijdens het chatten in een chatroom maar wanneer mensen verder chatten via messengers zoals MSN, Yahoo en ICQ.

Bron: http://www.kletsen.com/veilig_chatten.html

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.