Veilig op het internet/Browsers

Uit Wikibooks

Veilig op het internet

Webbrowsers vormen een belangrijke factor bij de veiligheid tijdens het surfen.
Het is van belang een recente versie te gebruiken, die bovendien up-to-date is gehouden met beveiligingsupdates.
Webbrowsers bevatten soms tal van beveiligingsinstellingen. Daarmee kun je bijvoorbeeld instellen dat cookies uitgeschakeld worden of allerlei filters, waarschuwingsmeldingen etc. in- of uitschakelen.
Net als bij de besturingssystemen geldt ook voor webbrowsers dat nieuwere versies vaak meer beveiligingfaciliteiten bevatten dan eerdere versies. Zo is in Internet Explorer vanaf versie 7 bijvoorbeeld een phishing-filter ingebouwd.

Privémodus[bewerken]

Bijna alle moderne browsers hebben tegenwoordig een privémodus aan boord. Zo worden belangrijke gegevens, zoals w:cookies en geschiedenis, niet onthouden. Nadeel is wel dat de optie "Log mij automatisch in bij elk bezoek" niet meer werkt, dus dat je elke keer opnieuw je wachtwoord en gebruikersnaam moet typen. Maar ja, dat is ook alleen maar veilig. Hieronder staat per browser hoe je dat moet instellen:

Windows Internet Explorer[bewerken]

Ga rechtsboven naar Beveiliging. Klik op het pijltje en bovenin de lijst staat "InPrivate Navigatie". Druk daarop en de pagina about:inprivate zal verschijnen. Hier staat informatie over InPrivate. Je kan makkelijk herkennen of je InPrivate surft: voor het adres (nu is dat http://nl.wikibooks.org/) staat een blauw vakje met daarin "InPrivate". Tip voor Windows 7 gebruikers: als Internet Explorer in je taakbalk is gepind, kan je InPrivate makkelijk openen door met je rechter muisknop op het Internet Explorer logo te klikken en dan op InPrivate Navigatie Starten te drukken.

Mozilla Firefox[bewerken]

Open Mozilla Firefox en druk op ALT CTRL TAB. Je zal nu het menu te zien krijgen (Bestand, Bewerken, enz.). Ga naar Extra en druk op "Privénavigatie starten". Ook hier zal je een informatiescherm te zien krijgen. Wil je altijd in de Privémodus surfen in Firefox? Druk dan op Extra en zoek in de lijst naar Opties. Ga naar de tab Privacy en vink "Automatisch Firefox in een privénavigatie starten" aan.

Google Chrome[bewerken]

Start Chrome en klik rechtsboven op de steeksleutel. Zoek naar "Nieuw Incognitovenster" en druk daarop. Een informatiepagina zal verschijnen. Herkennen of je Incognito surft is in Chrome makkelijk: zie je linksboven een mannetje met een hoed? Dan surf je Incognito. Wel zo veilig.

Opera[bewerken]

Start Opera, ga naar het menu (de rode O) en kies daar voor "Tabs en vensters" en vervolgens voor "Nieuwe privétab".

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.