Veilig op het internet/Dialers

Uit Wikibooks

Veilig op het internet

Een dialer is een klein programma, spyware. Deze programma's verbreken de inbelinternetverbinding met de provider, en starten een andere internetverbinding op. Deze nieuwe verbinding gebeurt via een ander telefoonnummer (in bezit van de spywaremaker). Dit is soms een 0900-nummer, soms een buitenlands nummer. Het surfen via deze nummers kost tot enkele euro's per minuut.

Malafide dialers brengen de verbinding stilzwijgend tot stand (dit gebeurt razendsnel en dus onopgemerkt). Deze dialers beloven vaak toegang tot gratis porno, gratis games of gratis cracks voor commerciële software.

Symptomen[bewerken]

  1. U hoort de modem meerdere malen inbellen, of u hoort de modem inbellen als u ADSL gebruikt;
  2. U vindt een onbekende verbinding in Verbindingen;
  3. Uw startpagina wordt gekaapt (kan ook resultaat van spyware zijn);

Dialers verwijderen[bewerken]

Dialers zijn erg lastig te verwijderen, zo heeft de dialer het Windows-register aangepast. Spyware bestrijders als Adaware en Spybot Search & Destroy verwijderen eveneens dialers. Echter, sommige dialers beletten het opstart van deze systemen (bijv. CoolWebSearch). Deze laatste dialer verwijdert u met CWShredder.

Dialers anno 2006[bewerken]

Dialers worden steeds minder toegepast aangezien de markt hiervoor drastisch afneemt. Nederland is tussen 2004 en 2006 massaal overgestapt op breedband internet. Voor breedband internet is niet langer een modem nodig die inbelt op het analoge telefoonnetwerk. Hierdoor worden automatisch geinstalleerde dialers dus onbruikbaar.

Dat dialers voor een gebruiker van een breedbandverbinding geen gevaarlijke onverwachte kosten meer vormen wil niet zeggen dat deze programmaatjes en andere spyware geen schade meer aan uw computer kunnen aanbrengen. Voorzichtigheid bij het installeren van software of het bezoeken van bepaalde websites is dus nog altijd geboden.

Dialers voorkomen[bewerken]

Wanneer U in het bezit bent van breedbandinternet (kabel/ADSL) en voorheen een analoge inbelverbinding heeft gehad, is het verstandig de telefoonkabel los te koppelen van de modem. Op deze manier kunt u wel een dialer oplopen, maar deze kan niet meer gebruik maken van uw telefoonlijn.

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.