Overleg gebruiker:Hilde roos
Onderwerp toevoegenBeste Hilde roos, welkom op Wikibooks!
Met serieuze medewerkers kan Wikibooks verder uitgroeien tot een groter en nuttiger project. Daarom worden jouw (toekomstige) bijdragen zeer gewaardeerd.
- Nuttige links kun je vinden op het gebruikersportaal, zoals bijvoorbeeld de pagina's hoe kan ik meedoen, afspraken en conventies en boekstructuur. Als je algemene vragen hebt, kun je deze stellen in de lerarenkamer. Als je echt een knellende vraag hebt, kun je terecht bij een ervaren gebruiker of bij een van de moderators.
- Oefenen met bijvoorbeeld de wiki-opmaak kan in de zandbak.
- Volg vooral de Lerarenkamer, daar verschijnen af en toe belangrijke mededelingen.
Veel plezier en succes namens alle collega's!
- P.S.: Overleg ondertekenen doe je met 4 tildes, dus: ~~~~, of door op de onderteken-knop op de werkbalk te klikken.
Dit bericht verschijnt niet automatisch, maar wordt geplaatst door een gebruiker die de moeite neemt om jou persoonlijk te verwelkomen op Wikibooks.
Hallo Hilde, leuk dat je meewerkt aan Wikibooks. Ik zag al toffe bijdragen in de huisdierengids over ratjes. Super! En erg mooie foto geüpload ook.
Wel een vraagje: Hoe komt het dat je de diabetes-rat verwijderd hebt uit de foto's? Ik had ze erbij gezet omdat ze er toch wel een beetje uniek uitzien: ze halen een gewicht van 700 à 900 gram. Bovendien wordt er om die reden ook mee verder gefokt, omdat grote/struise ratten vaak gegeerd zijn. Het gaat dan ook om een erfelijke vorm van diabetes bij ratten (doch meestal onbehandeld).
Ik ben alvast erg blij dat jij ook schrijft, want ik weet bijlange na niet alles over ratjes. Keep up the good work!
Inge Habex 14 jul 2006 14:59 (CEST)
Hoi Hilde, je geeft deze afbeelding vrij onder de GFDL, maar deze is afkomstig van stichting Ratjetoe. Het is noodzakelijk dat stichting Ratjetoe ook instemming heeft gegeven om deze foto te gebruiken. Kan je aangeven of dat gebeurt is? Koos Overleg 20 jul 2006 01:17 (CEST)
Hoi Koos en Inge,
Sorry dat ik hier zo lang niet ben geweest. Ik had helemaal jullie opmerkingen niet gezien. Ben nogal nieuw in wikiland :) .
@ Koos : die foto van Ratjetoe heb ik dus niet geplaatst. Geen flauw idee waarom mijn naam erbij staat. Ik heb wel geprobeerd foto's te plaatsen, maar dat lukte niet. Misschien direct contact opnemen met Ratjetoe? Link van de site is meen ik www.ratjetoe.info .
@ Inge : de diabetes rat als zodanig bestaat niet. Diabetes is een aandoening en daarom hoort het bij gezondheid// medische zaken. Daarom vond ik het zo vreemd dat het bij uiterlijk stond.
Over het algemeen: ik heb al 12 jaar tamme ratten en ik weet er behoorlijk veel van (uitgezonderd genetica). Ik zit ook op allerlei rattenfora en op verschillende fora zie ik geklaag over de incorrecte informatie op deze wiki.
Ik heb nog lang niet alles doorgelezen toen ik hier bijna een jaar geleden was omdat ik op een gegeven moment niet zo goed wist waar te beginnen. Mijn vraag aan jullie is: hoever zijn jullie? Zijn jullie nog bezig? Hebben jullie behoefte aan overleg?
Groet, Hilde Roos
Onder andere, ook op het forum van tamme ratten en op het forum van ratje online heb ik het ook een keer zien langskomen. Groet, Hilde
Hm, weinig activiteit meer blijkbaar?
Hilde roos 15 jul 2007 01:48 (CEST)
- Hier is wel degelijk activiteit. Wat betreft je opmerking over de diabetesrat: de lijst met foto's gaat over "Fenotype". Dat betekent zoveel als "het uiterlijk dat hoort bij bepaalde genen". En of dat nu genen zijn voor de kleur of voor ziekte of voor grootte, dat maakt eigenlijk niets uit. Ik heb de kenmerken wel een beetje gesorteerd, zoals op kleur en tekening. De rest van uiterlijke kenmerken die het gevolg zijn van een bepaald gen heb ik onder "Bijzondere kenmerken" geplaatst.
- Je hebt gelijk dat er ook bij medische zaken over diabetes gesproken moet worden. Daar ontbreekt dit item inderdaad nog.
- Om nog een vergelijking te maken: de haarlozen en de dumbo's zijn eveneens "medische zaken". Het Dumbo-syndroom is immers vergelijkbaar met het Downsyndroom (dus mongooltjes). Weliswaar vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Het is echter een afwijking die verder gaat dan de oorstand alleen. Maar de meeste rattenliefhebbers zijn daar (nog) niet van op de hoogte.
- Heb je zin om nog een en ander toe te voegen aan de rattengids? Er ontbreekt vooral nog info over agility en gedrag. Wellicht heb je zeker over dat laatste behoorlijk wat kennis. Mocht je ook foto's of filmpjes hebben ter verduidelijking van gedrag of foto's waarop kunstjes te zien zijn, mag je ze er zeker bij plaatsen.
- Groetjes, Inge
Hoi Inge,
Ik dacht dat er even niets meer gebeurde omdat ik in mei had gepost en geen reactie zag, maar zag laatst ook hoe ik met mijn eigen naam kan ondertekenen, dus dan is het wat duidelijker dat ik reageer ;).
Ik ben erg benieuwd naar jouw theorie over Dumbo/Syndroom van Down. Heb je dat al ergens gepost? Er wordt over ratten met de dumbo-oorstand erg verschillend gedacht, bijvoorbeeld dat ze rustiger zouden zijn. Nou dat is niet mijn ervaring :P .
Over dat Fenotype en foto's heb je in principe wel gelijk, ik denk alleen dat wel onduidelijkheid schept dat alle dikke ratten diabetes zouden hebben. En ik zou het ook niet de diabetesrat noemen, maar dan rat met diabetes. Dan is net wat correcter.
Ik kan s kijken naar Agility, ik heb daar wel wat artikelen over, alleen kan ik de schrijver ervan niet vragen of ik het kan gebruiken, maar misschien dat ik er wel wat uit kan halen en vertalen (is in het Engels). En ik zal ook naar gedrag kijken.
Filmpjes heb ik niet, kan wel mijn foto's doorzoeken of daar nog wat interessants op staat.
Groet, Hilde roos 27 jul 2007 00:17 (CEST)
- Wat gedrag betreft van de dumbo-ratjes, ik vermoed dat dat inderdaad nogal subjectief is. Wat wel vrij zeker is uit wetenschappelijk onderzoek, is dat het om een afwijking gaat die overeenkomsten vertoont met afwijkingen die we ook bij mensen kennen. Wellicht daarop gebaseerd en tevens omdat veel rattenhouders rapporteren dat hun dumbo's zeer mak zijn, kwam met tot dit idee. Maar juist is juist: zolang het niet wetenschappelijk onderbouwd is dat hun gedrag daadwerkelijk rustiger zou zijn dan de doorsnee rat (en dan kan je altijd nog wel de uitschieters hebben die minder rustig zijn), moeten we het best hier uit de tekst halen. Ook je suggestie "rat met diabetes" vind ik prima. Net als overige wijzigingen trouwens. Zal zelf al een en ander aanpassen, maar ga gerust je gang. Wanneer je onderaan klikt om een wijziging toe te voegen, kan je daar trouwens ook een reden opgeven waarom je wijzigingen doet. Dan wordt een en ander ook duidelijk. Net als de overlegpagina's trouwens. Je maakt er prima gebruik van. Inge Habex 27 jul 2007 14:01 (CEST)
- Ik heb ook een wetenschappelijk boek over de laborat met zeer uitgebreide info over de bruine rat (in twee volumes zelfs). Voordeel dat het om een dier gaat dat als proefkonijn gebruikt wordt, daar is veel onderzoek naar gedaan. Dit najaar zal ik weer aan die boeken kunnen geraken en zal daaruit nog een en ander proberen te halen wat betreft gezondheid van de rat. Doe er me desnoods even aan denken dan. Ik zal de referentie uiteraard ook opgeven hier in het wikiboek. Momenteel weet ik de naam echter niet. Inge Habex 27 jul 2007 14:12 (CEST)
Wanneer je onderaan klikt om een wijziging toe te voegen, kan je daar trouwens ook een reden opgeven waarom je wijzigingen doet.: o dat is een handige tip. Dank je. Ik zal de komende tijd steeds wat toevoegen.
Groet, Hilde