Huisdierengids rat/Wedstrijden

Uit Wikibooks

De tamme rat: Tentoonstellingen en wedstrijden

Ratverenigingen organiseren geregeld tentoonstellingen en wedstrijden voor de tamme rat. Dergelijke organisaties zijn vaak op internet te vinden.

Doel van dergelijke ratdagen is o.a. het contact leggen tussen verschillende ratfokkers, de verkoop van rittens of opvangratjes, en de keuring van ratten op kleur, vacht, bouw en gedrag, enzomeer. Tegenwoordig zijn er naast de ratkeuringen ook wedstrijden waar de kunstjes van de rat en de interactie tussen rat en baasje centraal staan.

Tentoonstelling[bewerken]

Ratten[bewerken]

Uiteraard staan ratten centraal tijdens een rattendag. De meeste fokkers zullen met hun beste ratten aanwezig zijn voor keuring. Je kan er de verschillende variëteiten bewonderen. Beschikbare rittens zullen aangeboden worden voor verkoop, evenals plaatsbare opvangratjes. Ook het zoeken naar geschikte fokdieren kan op ratdagen.

Informatie[bewerken]

Op ratdagen zullen meerdere infostanden zijn waar alle informatie over ratten kan bekomen worden. Bovendien zullen ratfokkers en ratopvang met veel plezier vragen beantwoorden.

Huisvesting[bewerken]

Ratbenodigdheden[bewerken]

Speeltjes, hangmatten, goed en compleet voer, wilgen- of fruitboomtakken voor hun tanden, zijn onmisbare dingen in een goede rattenkooi. Ratten zijn hele sociale diertjes dus geef ze genoeg aandacht anders kunnen ze bijterig worden en kruipen ze schuw weg. Maak de kooi minimaal 1 keer per week schoon en bij warm weer of een kleinere kooi met meerdere ratten is het verstandig om de kooi wat vaker schoon te maken. Anders kunnen ze last van de longen en luchtwegen krijgen omdat er veel stof is. Als bodembedekking van de rattenkooi kun je het beste houtsnippers of kattengrind leggen. Geen stro, aangezien dit veel te stoffig is.

Keuring[bewerken]

Op de keuring word gekeken hoe de bouw van de rat is en hoe de vacht eruitziet.

Wedstrijd Agility[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.