Naar inhoud springen

Overleg:Handboek Wikimedia Commons

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 1 jaar geleden door JopkeB in het onderwerp Links naar dit Handboek buiten Wikibooks

Bij de start van dit wikiboek[bewerken]

Ik ben dit wikiboek begonnen omdat het mij te vaak te veel tijd kostte om de juiste Help-pagina in Wikimedia Commons te vinden, en daarin de juiste paragraaf. Bovendien konden mijn aantekeningen in een Word-document ook wel wat ordening gebruiken. Mijn in drie jaar opgebouwde kennis als vrijwilliger bij Commons is nu gestructureerd en gebundeld in dit wikiboek.
Maar ik ben bij lange na geen expert en al helemaal niet op alle onderdelen. Aanvullingen en correcties zijn dus van harte welkom! Bijvoorbeeld (op het gebied van):

 • Templates (beperkte kennis) en bots (totaal afwezig in dit Wikiboek).
 • De Nederlandse situatie ken ik het beste. Maar die in België en Suriname veel minder. Waar van toepassing, graag kennis daarover inbrengen.
 • Auteursrecht:
  • Voor Nederlands auteursrecht ken ik de hoofdlijnen, maar ik zou het op prijs stellen als een jurist met specialisatie Nederlands auteursrecht aanvullingen en correcties zou willen aanbrengen. Openstaande kwesties zijn in ieder geval nog:
   • Bevinden foto's die voldoen aan de volgende criteria zich in het publieke domein?
(1) Waarvan de fotograaf onbekend is, ook na gedegen speurwerk, èn
(2) Die nooit eerder zijn gepubliceerd, èn
(3) Die tenminste 70 jaar oud zijn.
Geldt Art. 39 ook voor deze werken? Het gaat bijvoorbeeld om foto's die gedoneerd zijn aan en opgenomen zijn in de collectie/beeldbank van een (regionaal) archief (die dus bewust zijn afgestaan om door geïnteresseerden te worden hergebruikt). Zie argumenten op discussie, waar geen van de deelnemers een concreet antwoord had op deze vraag. Zo ja: welke licentie-tag hoort hier dan bij?
 • Zijn galerij-pagina's in Commons "compilaties" in de zin van de Auteurswet? (zie Art. 16, lid 3) Mogen er ook op een galerij-pagina niet meer dan enkele foto's worden opgenomen van kunstwerken in de publieke ruimte van één maker? En welk maximum houdt Commons aan voor "enkele"? Maakt het daarbij nog uit of een galerij-pagina uit tien of uit honderd foto's bestaat?
 • Van Belgisch en Surinaams auteursrecht heb ik helemaal geen kaas gegeten. Dus ik zou het ook op prijs stellen als een jurist met specialisatie Belgisch en/of Surinaams auteursrecht aanvullingen en correcties zou willen aanbrengen.
 • Beschrijvingen in bestanden: ik gebruik altijd het basis-format, en heb ook verwezen naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld kunst- en muziekwerken, maar daar is ongetwijfeld meer over te vertellen. (Zie Beschrijvingen aanpassen.)
 • Kunnen kunstenaars inderdaad een verklaring afgeven aan het Volunteer Response Team voor het vrijgeven van foto's van hun kunstwerken voor Commons zoals beschreven bij punt 4 van Epiloog: Regel uw nalatenschap!?
 • Category:Objects with inscriptions in Dutch needing translation (of in andere talen) - hoe te gebruiken? (Ik ben ermee gestopt omdat ik er niet uitkwam, de template is te ingewikkeld en het lijkt er op dat het in elke file weer anders moet.) Op te nemen bij: Mogelijke werkzaamheden voor vrijwilligers.
 • Wikidata (de raakvlakken met Commons): ik heb er te vaak ruzie mee om boven de stof te kunnen staan, maar heb wel een poging gedaan: Over Wikidata. Graag kritisch naar kijken, corrigeren en zo mogelijk aanvullen.

JopkeB (overleg) 19 okt 2021 15:11 (CEST)Reageren

Links naar dit Handboek buiten Wikibooks[bewerken]

Links naar dit Handboek zijn opgenomen in:

JopkeB (overleg) 6 okt 2022 07:03 (CEST)Reageren

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.