Leer jezelf ecologisch tuinieren/Viburnum rhytidophyllum

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Viburnum rhytidophyllum.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Viburnum rhytidophyllum 137-8382.jpg 1Viburnum rhytidophyllum qtl1.jpg 2Viburnum.rhytidophyllum.jpg 3

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De struik wordt aangeplant in siertuinen en parken.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Muskuskruid (Adoxaceae)
Geslacht: Sneeuwbal
Soort: Viburnum rhytidophyllum
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: De bast is grijsachtig bruin. De twijgen zijn het eerste jaar dicht wollig behaard met geel-witachtige, geel-bruinachtige of rood-bruinachtige sterharen. In latere jaren is de tak kaal en bezet met kleine, ronde lenticellen.
Grape leaf 01.jpg Blad: Het leerachtige, 8 - 10 cm lange en 1,5 - 2,5 cm brede blad is eirond-langwerpig tot eirond-lancetvormig met een iets spitse tot stompe top. De bladrand is gaaf of onduidelijk getand. De nerven liggen diep in het blad. In het jonge stadium is het blad geel-witachtig en verkleurd later naar geel-bruinachtig of rood-bruinachtig met een groene, glanzende bovenzijde. De 1,5 - 3 cm lange bladsteel is dicht wollig behaard met geel-witachtige, geel-bruinachtige of rood-bruinachtige sterharen.
Map symbol park 02.png Groenblijvend. Deze plant is groenblijvend en/of winterhard.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
April en mei.

7-12 cm groot, eindstandig schermachtig gevorkt bijscherm. De vertakking van de eerste orde heeft meestal zeven stralen, die dicht wollig behaard zijn met geel-witachtige, geel-bruinachtige of rood-bruinachtige sterharen. De groene schutbladen lijken op de bladeren, zijn liniaal- tot liniaal-lancetvormig en bedekt met pluimpjes sterharen. De bracteën zijn liniaalvormig. De bijna ongesteelde tot kort gesteelde bloemen zitten aan de stralen van de derde orde. De vijf, groene, 2-3 mm lange kelkbladen zijn tot een klokvormige buis vergroeid en wollig bedekt met geel-witachtige sterharen. De vijf, 0,5-1 mm lange kelktanden zijn driehoekig-eirond en hebben een stompe, iets gewimperde top. De vijf bijna kale, 3-4 mm lange, witte kroonbladen zijn buisvormig vergroeid met 2-3 mm lange slippen, die een afgeronde top en een gave rand hebben. De doorsnede van de bloem is 5-7 mm. De vijf, 6 mm lange meeldraden steken buiten de kroon uit. De gele, breed-elliptische helmhokjes zijn ongeveer 1 mm lang. De stamper steekt boven de kelktanden uit en heeft een knopvormige stempel.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De eenzadige steenvruchten rijpen in september en oktober en verkleuren tijdens het rijpen van rood naar zwart. De breed elliptische vrucht is 6-8 mm lang en heeft een ronde basis en top. Het breed elliptische, aan de top afgeronde zaad is 6-7 mm lang, 4-5 mm breed en heeft aan de rugzijde twee en aan de buikzijde drie groeven.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 400 cm.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Viburnum rhytidophyllum?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Viburnum rhytidophyllum op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Viburnum rhytidophyllum


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.