Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Valeriaan

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Valeriaan (Valeriana) is een geslacht van overblijvende, kruidachtige planten en halfstruiken uir de valeriaanfamilie (Valerianaceae) (22e druk van de Heukels) of de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae) (23e druk van de Heukels).

De bloemhoofden hebben een sterke zoete geur. In een vaas in een kamer kan deze geur overweldigend zijn. De botanische naam is afgeleid van het Latijnse 'valere' = sterk/krachtig zijn, wat op de geur slaat. De Nederlandse naam valeriaan is van de botanische naam afgeleid. De Duitse naam Baldrian is mogelijk afgeleid van de Noorse lichtgod Baldur, zoon van Odin en Frigga.

Het geslacht omvat honderdvijftig tot honderdtachtig soorten. Deze zijn voornamelijk verspreid in de bosgebieden van Europa, voor een deel in Noord-Amerika en in de tropen van Zuid-Amerika. Er is één specifiek Indiase soort, Valeriana wallichii. Valeriaansoorten zijn geschikt als siergewas in de tuin.

Verschillende valeriaansoorten bevatten alkaloïden (Monoterpene en Sesquiterpene) en vooral etherische oliën. Deze ruiken na droging onaangenaam, omdat ze deels worden omgezet in zuren als valeriaanzuur.

Soorten

In België en Nederland komen twee soorten in het wild voor:

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Valeriana op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Valeriaan
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.