Leer jezelf ecologisch tuinieren/Sterbladigenfamilie

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

De Sterbladigenfamilie (Rubiaceae) is een familie van tweezaadlobbige planten. De familie komt wereldwijd voor, maar vooral in de tropen, alwaar het bomen en struiken zijn. In gematigde streken zijn het veelal kruidachtige planten.

Het economisch belangrijkste geslacht uit de familie is Koffieplant (Coffea) die arabica koffie (Coffea arabica) en robusta koffie (Coffea canephora, synoniem: Coffea robusta) levert. Uit Kinabast (Cinchona officinalis) werd vroeger kinine tegen malaria en koorts verkregen. In de 19e eeuw werd uit de wortelstok van de Meekrap (Rubia tinctorum) de rode kleurstof Alizarine gewonnen, met als handelsnaam Turks rood. Lievevrouwebedstro (Galium odorata) en Kleefkruid (Galium aparine) zijn bekende soorten in onze streken.

Onder taxonomen is er volledige overeenstemming dat deze familie erkend dient te worden, en ook volledige overeenstemming over welke planten tot de familie horen. Daarentegen is er geen overeenstemming over de interne taxonomie. Het is een van de grootste plantenfamilies met meer dan 10.000 soorten in ruim 600 geslachten.

In het Cronquist-systeem (1981) was de Sterbladigenfamilie ondergebracht in diens orde Rubiales. In het APG systeem (1998) en het APG II systeem (2003) is de familie verplaatst naar de Gentianales.

Geslachten

In Nederland komen de volgende geslachten voor:

Nog niet beschreven

Soorten

De soorten staan beschreven in de hoofdstukken over de geslachten.

Externe links

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Rubiaceae op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Sterbladigenfamilie
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.