Leer jezelf ecologisch tuinieren/Pimpernel

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Zowel de grote¹, de kleine² pimpernel als de obtusa³ hebben dezelfde teeltwijze. Deze laatste bloeit van juli tot september. De plant wordt ook wel 'sorbenkruid' of 'bloedkruid' genoemd. 'Sanguis' betekent bloed, terwijl 'sorbis' (sorba) opnemen of absorberen betekent. De plant prefereert een zuurgraad tussen de 6,1 en de 7,5 pH. De kleine pimpernel staat op de rode lijst.


Alle families?
Familie: Rozen (Rosaceae)

Soort: Sanguisorba
Rode lijst. Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze kwetsbaar of (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Wortel: De plant heeft een diepe penwortel, waardoor de soort in tuinen lastig te verplanten is.
Blad: De bladeren zijn ellipsvormig, getand, blauwgroen en zijn in groepen van zes tot tien bladeren aan elke bladsteel gegroepeerd.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
¹+²Mei tot juli. ³Juli tot september.

Wit, donkerrood of groenrood. Bolvormig bloemhoofdje. De bovenste, groenachtige, vaak paars aangelopen bloemen hebben roodachtige stijlen en 10-30 hangende meeldraden, die 3-5 keer zo lang zijn als de kelkbladen. De bovenste bloemen zijn vrouwelijk en de onderste mannelijk.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± ²30-60 ²+³100 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Kalkrijk Zon Water
~
Goede buren: Goede buren voor deze plant: Een achtergrond van zachte vormen zoals pluimen of een sluier van fijne stengels. Ten opzichte van stevige robuuste planten zorgt de pimpernel, net als veel grassen voor beweging in de tuin.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor Vlinders. De plant dient als waardplant voor vlinders als Acleris aspersana, Ectoedemia angulifasciella, kalkgraslanddikkopje, Spialia orbifer, Spialia sertorius, Stigmella anomalella, Stigmella poterii en Synansphecia leucomelaena.
Gebruik: De blaadjes smaken wat naar komkommer en worden gebruikt bij salades en saus. Wordt ook gebruikt in wijn om deze wat smakelijker te maken.
Recepten: Recepten vind je in het Kookboek.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij bloedstelping. De kleine pimpernel bevat looistoffen, saponine en een flavon. De plant wordt gebruikt als bloedstelper. In de Middeleeuwen dronken soldaten voor de strijd een aftreksel van deze plant in de hoop dat wonden minder sterk zouden bloeden.
Let op!: Er geldt een waarschuwing voor het gebruik van deze plant, zowel inwendig als uitwendig, voor mensen met gal- maag- of leverklachten.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Pimpernel?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
4-6 O
5-7 Zie (uit)planten.
Uitdunnen kan ook. Haal dan de zwakke planten weg.
30 30
Z
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Sanguisorba op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Pimpernel


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.