Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Ogentroost

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Ogentroost (Euphrasia) is een geslacht van kruidachtige planten met trechtervormige, tweelippige bloemen. De onderlip is driedelig met uitgerande toppen.

Het geslacht bestaat uit halfparasieten. De wortels van de planten onttrekken water en zouten aan de wortels van andere planten, maar de planten zijn zelf in staat tot fotosynthese. Ogentroost woekert op grassen en cypergrassen. Het parasitisme lijkt de gastheer maar in beperkte mate te schaden. Het effect is in ieder geval niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld bij Ratelaar. Bij verschillende soorten vindt kruisbestuiving plaats.

Ogentroost wordt volgens het APG II-systeem bij de bremraapfamilie (Orobanchaceae) ingedeeld. In de meeste flora's wordt het geslacht echter nog bij de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae) ingedeeld.

De onderverdeling in soorten wordt door verschillende flora's verschillend gedaan. In bepaalde flora's wordt gelumpt (men onderscheidt een beperkt aantal veelvormige soorten) en in andere gesplit (er worden vele soorten onderscheiden met relatief kleine verschillen). Daardoor is het lastig te zien of er in een land nu meer soorten voorkomen of dat er meer wordt gesplit door de botanici. In de 22ste druk van Heukels' Flora van Nederland wordt gelumpt, de Flora van België onderscheidt ondersoorten en Flora Helvetica onderscheidt sommige van die ondersoorten als soorten.

Ondanks wat de naam suggereert, behoort kleverige ogentroost (Parentucellia viscosa) tot het geslacht parentucellia.

Soorten
Nog niet beschreven
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Euphrasia op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Ogentroost
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.