Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Parentucellia

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Parentucellia is een geslacht van kruidachtige planten uit de bremraapfamilie (Orobanchaceae).

Het geslacht telt twee soorten uit Europa en het Middellandse-Zeegebied, waarvan de kleverige ogentroost ook zeldzaam in België en Nederland voorkomt.

Kenmerken

Parentucellia's zijn eenjarige kruidachtige planten. Ze kunnen tot een meter hoog worden. Het zijn net als de bremrapen halfparasieten, die met zuignappen aan de wortels de wortels van waardplanten binnendringen en water en voedingszouten opnemen.

De plant heeft meestal tegenoverstaande, lijn- tot lancetvormige stengelbladeren met gekartelde bladranden. De bloemen staan in een korte, halfbolvormige terminale tros. De tweeslachtige bloemen zijn tweezijdig symmetrische en bestaan uit een dubbel bloemdek. De schutbladen lijken op de stengelbladeren. De kelkbladeren zijn gefuseerd tot een buis, de rand diep verdeeld tot vier kelktanden. De kroonbladeren zijn eveneens versmolten tot een min of meer tweelippige buis, geel of paars gekleurd. De bovenlip is tot een kap gebogen, de onderlip is vlak uitgespreid met drie al dan niet gelijkvormige lobben. In de kap van de bovenlip bevinden zich twee korte en twee lange, onbehaarde meeldraden en een tweelobbige stempel. De vrucht is een omgekeerd eivormige, donzig behaarde doosvrucht die tot vele kleine zaden met netvormig oppervlak kan bevatten.

Alhoewel er soms tot vijf soorten aan het geslacht parentucellia worden toegewezen, zijn er slechts twee geaccepteerd waarvan één zeldzaam in België en Nederland:

Soorten
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Parentucellia op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Parentucellia
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.