Leer jezelf ecologisch tuinieren/Muggenorchis

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

De Muggenorchissen (Gymnadenia) zijn een geslacht met een dertigtal terrestrische soorten van de orchideeënfamilie (Orchidaceae). Negentien ervan komen in Europa voor, drie in België en Nederland.

De muggenorchissen zijn allen terrestrische, overblijvende kruiden die overwinteren met twee ondergrondse, gedeelde knollen. Daaruit ontstaat in het voorjaar een bloeistengel met een verspreid staande bladeren.

De bladeren onderaan zijn lancetvormig en steeds ongevlekt, naar boven toe kleiner wordend tot schubben.

De bloeiwijze is meestal een dichte cilindrische aar met tientallen tot meer dan honderd bloemen, wit over roze tot lichtpaars. Bovenaan vormen kelkbladen en kroonbladen een kapje. De lip is breed drielobbig. Er is steeds een spoor.

Muggenorchissen komen voor in West- en Midden-Europa tot in Midden-Azië, voornamelijk in alpiene gebieden op kalkrijke gronden. Ze verkiezen kalkgraslanden en stenige plaatsen in volle zon of onder licht struikgewas.

Het geslacht Gymnadenia omvat tegenwoordig ook de soorten van het vroegere geslacht Nigritella, de Vanilleorchissen. Ook het geslacht Pseudorchis, met de witte muggenorchis, wordt op basis van recente studies soms tot dit geslacht gerekend.

In België en/of Nederland zijn drie soorten inheems, de dichte muggenorchis, grote muggenorchis en de welriekende muggenorchis

Soorten
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Gymnadenia op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Muggenorchis
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.