Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Moerasorchis

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5 6

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De moerasorchis was ooit inheems in België, maar is daar verdwenen. De botanische naam Anacamptis is afkomstig van het Griekse 'anakamptein', achterover leunen, wat slaat op de naar achter gebogen pollinia. De soortaanduiding palustris is afkomstig van het Latijnse 'palus' (moeras), wat, net als de nederlandstalige naam, slaat op het voorkeurshabitat van deze soort. De moerasorchis is een niet winterharde geofyt.
De moerasorchis geeft de voorkeur aan natte of vochtige graslanden met een neutrale tot kalkrijke of zelfs brakke bodem, zoals in kalkmoerassen, veengebieden, duinvalleien en natte graslanden. Heeft een overlappend verspreidingsgebied en hetzelfde habitat als de ijle moerasorchis, maar kan daarvan onderscheiden worden door zijn bloemlip, die langer dan breed en vlak is, met een grotere middenlob en een gevlekt centrum.


Alle families?
Familie: Orchideeën (Orchidaceae)
Geslacht: Anacamptis
Soort: Anacamptis palustris
Beschermd. Deze plant is wettelijk beschermd in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Stengel/Tak: Een gekielde, naar boven toe violet aangelopen bloemstengel.
Blad: De 3 tot 5 bladeren staan verspreid langs de stengel, zijn lichtgroen, ongevlekt, smal lijnlancetvormig, in de lengte tot een gootje geplooid, stengelomvattend, aan de bovenzijde duidelijk generfd, en naar boven toe kleiner wordend en overgaand in rood-violette vliezige schutbladen, even lang of langer dan de vruchtbeginsel.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Mei tot juli.

Een smalle, tot 20 cm lange, ijle tot dichte cilindrische aar met roze- tot violet-witte bloemen. Tot 2,5 cm groot, weinig afstaand, met donkerder nerven. De smalle ovale zijdelingse kelkbladen staan schuin omhoog en naar voor gericht. De bovenste kroonbladen zijn kleiner en vormen samen met het bovenste kelkblad een helm boven het gynostemium. De lip is veel groter dan de andere bloembladen, drielobbig, langer dan breed, en vrijwel vlak. De middelste lob is langer dan de zijdelingse, in het midden gespleten en twee spatelvormige uiteinden. Het centrale gedeelte van de lip is lichter van kleur, tot wit, gespikkeld of gevlekt. Het brede cilindrische spoor met afgeronde top is ongeveer even lang dan het vruchtbeginsel, licht naar boven gebogen.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 60 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Voedselarme graslanden. Zon Water
- ◔ -
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor Gewone aardhommel.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Moerasorchis?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
O
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Anacamptis palustris op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Moerasorchis


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.