Leer jezelf ecologisch tuinieren/Klimopbremraap

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Orobanche hederae Buskett Gardens Malta 01.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Orobanche spp Sturm60.jpg 1Orobanche hederae 002.jpg 2Orobanche hederae Buskett Gardens Malta 05.jpg 3Orobanche hederae Buskett Gardens Malta 02.jpg 4Orobanche hederae Buskett Gardens Malta 06.jpg 5Broomrape, Cricketfield Road, Torquay - geograph.org.uk - 828455.jpg 6

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Parasiteert op klimop en zelden op andere - gekweekte - planten uit de klimopfamilie (Araliaceae).

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Bremraap (Orobanchaceae)
Geslacht: Bremraap
Soort: Orobanche hederae
Waarschuwing-jrp1.svg Rode lijst. Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze kwetsbaar of (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Dactylosphaera vitifolii 2 meyers 1888 v13 p621.png Wortel: Parasiteert met zuigwortels op het wortelstelsel van klimop. Het grootste deel van het jaar bevindt de hele plant zich onder de grond als een dichtbeschubde rondachtige stengelknol.
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Enkele weken voor de bloei groeit de vlezige, onvertakte stengel naar boven. Deze stengel is bezet met crèmekleurige klierharen, slank, beige tot bleek roodpaars, en vaak donkerder onderaan.
Grape leaf 01.jpg Blad: De klimopbremraap is een bleke, bladgroenloze plant. Verspreid aan de stengel staan dunne, smaldriehoekige, schubvormige paarse bladeren, die donkerder naar hun top zijn. Deze schubben zijn smaller dan de stengel dik is en hebben aan de van de stengel afgekeerde kant eveneens crèmekleurige klierharen.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Mei tot en met augustus.

De bloemen zijn crème met een paars aangelopen rand. De bloeiwijze is een tros met tientallen bloemen, meestal aan de bovenste helft van de stengel. De tweezijdig symmetrische tweeslachtige bloemen staan elk in de oksel van een zeer smaldriehoekig, paars schutblad dat langer is dan de bloem en donkerder is naar zijn top. De klimopbremraap bloeit van juni tot augustus met bloemen, die aan het begin van de bloei en vooral aan de binnenzijde crèmekleurig zijn en later, vooral aan de buitenzijde en verder van de voet paarsig worden, met donkerder, violette nerven. De helmdraden zijn ook aan de voet kaal en steken buiten de kroon uit. Het bovenstandige, eenhokkige vruchtbeginsel versmalt flesvormig in de stijl die eindigt in een meestal tweelobbige warmgeel tot donkeroranjebruine stempel.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De vrucht is een doosvrucht met stoffijn zaad. De zaden blijven tientallen jaren kiemkrachtig en kiemen waarschijnlijk in reactie op chemische stoffen die uitgescheiden worden door wortels van hun gastheren. De zaden zijn bruin, glanzend, met een netstructuur, onregelmatig ovaal en ongeveer 0,4×0,25 mm
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 10-60 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Humushoudende, kalkrijke grond en stenige plaatsen. Zon Water
-
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Klimopbremraap?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
O
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Orobanche hederae op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Klimopbremraap


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.