Leer jezelf ecologisch tuinieren/Kleinbloemige roos

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Rosa micrantha stem (02).jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Rosa micrantha illustration (01).jpg 1Rosa micrantha inflorescence (06).jpg 2Rosa micrantha plant (06).jpg 3Rosa micrantha leaf (04).jpg 4

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Rozen (Rosaceae)
Geslacht: Roos
Soort: Rosa micrantha
Waarschuwing-jrp1.svg Rode lijst. Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze kwetsbaar of (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Waarschuwing-jrp1.svg Beschermd. Deze plant is wettelijk beschermd in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Dactylosphaera vitifolii 2 meyers 1888 v13 p621.png Wortel: De kleinbloemige roos vormt dicht bij de struik wortelopslag.
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Lange, boogvormig overhangende takken met verspreid staande, haakvormige stekels met een brede basis en een ongelijke grootte. Op de takken zitten geen klieren.
Grape leaf 01.jpg Blad: De bladeren zijn oneven geveerd met 5 tot 7 ovale tot langwerpige deelblaadjes. De niet behaarde of licht behaarde bladsteel en bladspil zijn met klieren bezet en hebben vaak kleine stekeltjes. De bladeren hebben een duidelijke appelgeur. De blaadjes zijn 1,5–3 cm lang en 0,8–2 cm breed. Ze hebben een afgeronde voet en een toegespitste top. De bovenzijde van het blaadje heeft geen haren of de haren staan verspreid. De onderzijde is behaard en dicht bezet met kleverige kort gesteelde klieren. De rand van het blaadje is meervoudig gezaagd en is bezet met klieren. De met klieren bezette steunblaadjes kunnen wel of niet behaard zijn.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Juni.

De 2–3,5 cm grote, lichtroze of zelden witte bloemen zijn alleenstaand of staan in kleine groepjes van 2-3. De met klieren bezette bloemstelen zijn 1-2 cm lang. De kelkbladen zijn afstaand of teruggeslagen en vallen na de bloei snel af. Ze zijn aan de rand en op de rug dicht bezet met klieren. De meestal onbehaarde stijlen staan vrij.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De rode, 1–1,7 cm lange en 0,6–0,8 cm brede rozenbottel heeft meestal alleen in de onderste helft enkele gesteelde klieren. De rozenbottel heeft een opvallend lange hals. De met klieren bezette steel is twee tot drie keer zolang als de rozenbottel. Het stijlkanaal is 0,5–0,8 mm groot. De rozenbottel is een vlezige bloembodem met daarin de nootjesachtige vruchten.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 50-350 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Kalkhoudend, matig voedselrijk. Zon Water
-
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: Kensoort voor het ligusterverbond (Berberidion vulgaris).
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Kleinbloemige roos?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Rosa micrantha op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Kleinbloemige roos


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.