Leer jezelf ecologisch tuinieren/Grauwe abeel

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Populus canescens - Meise 070429.JPG
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Populus canescens — Flora Batava — Volume v14.jpg 1Populus × canescens (crown).jpg 2Populus x canescens (14009152325).jpg 3Populus x canescens JPG1Aa.jpg 4Populus × canescens (trunk).jpg 5Populus canescens Habitus DehesaBoyal de Puertollano.jpg 6

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De grauwe abeel is tweehuizig (er zijn aparte mannelijke en vrouwelijke bomen). De boom heeft een goede weerstand tegen de populierenroest Melampsora larici-populina.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Wilgen (Salicaceae)
Geslacht: Populier
Soort: Populus canescens
Dactylosphaera vitifolii 2 meyers 1888 v13 p621.png Wortel: Krachtige, oppervlakkige en verspreide wortelgroei. Daarom mogen ze niet dicht bij huizen, wegen en leidingen geplant worden. De wortels kunnen door zachte muren en gaatjes in muren groeien. Ook wegen en leidingen kunnen opgedrukt worden door de wortel.
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Dichte kroon met grillig gevormde takken. De bast blijft lang glad en lichtgrijs tot donkergrijsgroen. Bij oude bomen is de dan donker geworden schors netvormig gegroefd. De twijgen zijn licht behaard. De knoppen zijn roodbruin en alleen aan de basis behaard.
Grape leaf 01.jpg Blad: De 7-8 cm grote, driehoekige tot eivormige, gelobde bladeren zijn afwisselend geplaatst, hebben bij het uitlopen in april een zilverachtige grauwgroene kleur. Later is de bovenkant glanzend groen en de onderkant viltig grijsgroen tot kaal bruingroen. De bladstelen zijn zijdelings, licht afgeplat en 5 cm lang. In de herfst kleuren de bladeren goudgeel tot geel.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Begin februari.

De bloeiwijze is een hangend, 3-4 cm lang katje dat meestal voor het uitlopen van het blad verschijnt. Mannelijke bloemkatten hebben acht tot vijftien roodpaarse meeldraden. Ze vallen spoedig af als ze hun werk hebben gedaan (stuifmeel afgeven). Dit geschiedt door de wind (windbestuiving).
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De vrouwelijke katjes blijven na de bestuiving tot in mei en juni hangen. Dan springt de doosvrucht open en komt het 3 × 1 mm grote zaad vrij. Het is omgeven door donzig pluis en voert ver op de wind mee. Sommige bomen produceren zoveel pluis dat het lijkt of het sneeuwt. Mensen kunnen voor dit pluis allergisch zijn. Daarom bestaan de meeste rassen uit alleen maar mannelijke bomen. Lang niet alle pluis bevat een zaadje. Een boom wordt vruchtdragend na circa vijftien jaar.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 3500 cm.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Grauwe abeel?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Zie vermeerderwijze.
De grauwe abeel is makkelijker vegetatief te vermeerderen op de onderstam van de witte abeel, maar heeft dan wel last van wortelopslag. Bij vermeerdering via zomerstek, wortelstek of wortelopslag treedt minder opslag op.
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Populus canescens op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Grauwe abeel


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.