Leer jezelf ecologisch tuinieren/Ginkgo biloba

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Ginkgo Stamm.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin


Ginkgo biloba SZ136.png 1 Ginkgo biloba avifauna alphen aan den rijn.jpg 2 Ginkgo biloba 007.jpg 3 Coimbra November 2012-13.jpg 4
Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De soort wordt gekweekt en is niet meer in het wild bekend. De Japanse notenboom is tweehuizig. Wereldwijd zijn er minder vrouwelijke exemplaren dan mannelijke. De mens plant selectief mannelijke bomen aan omdat de 'vruchten' een onaangename geur verspreiden. Het verschil tussen beide geslachten is alleen te zien wanneer de boom in bloei staat of 'vruchten' heeft. In Nederland en België worden kweekvormen gebruikt waardoor de boom vaak niet zo hoog wordt.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: . (Ginkgoaceae)
Geslacht: Ginkgo
Soort: Ginkgo biloba
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De 'vruchten' van de Japanse notenboom zijn botanisch gezien de zaden. Doordat de zaadhuid vlezig is, lijken het vruchten. De zaden zijn abrikoosvormig met een zilveren gloed (vandaar de naam Ginkgo: gin = zilver; kyo = abrikoos). Als de zaden in het najaar op de grond vallen, begint de vlezige zaadhuid te rotten waarbij er butaanzuur vrijkomt, wat ruikt als ranzige boter. De inhoud van de zaden, ginnan genoemd, wordt in China en Japan beschouwd als delicatesse, waaraan bovendien tal van heilzame werkingen wordt toegeschreven.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 4000 cm.
Smultron2.png Gebruik: Het blad van de Japanse notenboom wordt ook gebruikt in cosmetica (huidproducten, shampoo), als insecticide en als mest.
Esculaap4.svg Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij ademhalingsproblemen, blaas- en nierproblemen, spijsverteringsproblemen, gehoorverlies en andere kwalen. De bladeren worden onder andere gebruikt om de bloedsomloop te verbeteren, bij ademhalingsproblemen, gehoorverlies, geheugenverlies, huidziekten, en angst. Ook preparaten die zaden of bladeren van de Japanse notenboom bevatten zijn zeer populair, vooral in de landen om ons heen, voornamelijk in Duitsland en Frankrijk, voor de bestrijding van circulatiestoornissen in de hersenen en de ledematen. In Nederland wordt 'ginkgo' op recept voorgeschreven voor etalagebenen. Vooral in de homeopathie gelooft men in de rol van dit kruid in de behandeling en preventie van leeftijdsgebonden klachten. De Japanse notenboom wordt dan gebruikt tegen problemen met de bloedsomloop. (zie verder Japanse notenboom
Hazard T.svg Let op!: Zie Japanse notenboom op Wikipedia.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Ginkgo biloba?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Ginkgo biloba op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Ginkgo biloba
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.