Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Es

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De es is een loofboom die van nature in Europa voorkomt. Het is een snelgroeiende boom die tot 40 m hoog wordt en is, net als de wilg, geschikt om te knotten.


Alle families?
Familie: Olijf (Oleaceae)
Geslacht: Fraxinus
Soort: Fraxinus excelsior
Blad: De boom is bladverliezend en heeft oneven geveerd blad, dat bestaat uit zeven tot dertien deelblaadjes. De bladeren zijn kruislings tegenoverstaand.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
De boom bloeit voordat hij in blad komt. Het stuifmeel is voorzien van 'vleugeltjes' die helpen bij de verspreiding door de wind.

Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 4000 cm.
Goede buren: Goede buren voor deze plant: zijn te vinden bij de kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor Sinds het begin van de jaren 1990, voor het eerst in Polen, wordt de es aangetast door de schimmel Chalara fraxinea. Ook in het noorden van Nederland worden weer in 2013 zieke bomen omgezaagd om verdere verspreiding tegen te gaan.
Gebruik: Het hout van de es is lichtgekleurd, taai en sterk. Vanwege deze elasticiteit wordt het gebruikt voor leggers van gymnastiektoestellen en voor stelen van bijlen en spades. Ook wordt het vanwege de vlamtekening gebruikt voor meubels, vloeren en trappen.

De duurzaamheid van essenhout bij buitengebruik is echter vrij laag en het hout valt dan ook in de duurzaamheidsklasse 5, de laagste klasse.

FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Es?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
8 Zie vermeerderwijze.
Voor zaadwinning kunnen de vruchten op twee tijdstippen geoogst worden. Als ze in de eerste helft van augustus groen geoogst worden kunnen ze direct uitgezaaid worden, omdat ze dan nog geen kiemrust hebben. Bij oogst in het najaar van afgerijpte vruchten moet eerst de dan ontwikkelde kiemrust gebroken zijn voordat ze gezaaid kunnen worden.
Z
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Fraxinus excelsior op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Es


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.