Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Ereprijs

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Ereprijs (Veronica) is een groot geslacht uit de weegbreefamilie. In Nederland zijn er 22 wilde soorten bekend. Daarnaast zijn er ook nog een aantal soorten in cultuur. Er zijn overblijvende soorten, maar ook soorten die eenjarig zijn. Wereldwijd zijn meer dan 500 soorten bekend.

Een ereprijs is vaak goed als zodanig te herkennen, maar om vervolgens de soort te bepalen is lastiger. De bloembladeren zijn vergroeid. Daarom worden de schijnbare bloemblaadjes aan het einde van de buis slippen genoemd en niet bloemkroon. De bloembouw heeft bij ereprijzen veel overeenkomsten: de bloemen hebben een heel korte kroonbuis en een zoom, die vrijwel vlak is en uit vier kroonslippen bestaat, waarvan de onderste de kleinste is terwijl de drie andere ongeveer even groot zijn. De bloemkleur is meestal blauw met een witachtige zweem, maar daarnaast zijn er ook een aantal witbloemige soorten. Er zijn maar twee meeldraden aanwezig. De bloemkroon valt na de bloei af, waarna de kelkbladen achterblijven en tegen de vrucht aan gaan liggen. De vorm van de vrucht en de kelkbladen zijn vaak bepalend om de soort te kunnen determineren.

Veel ereprijssoorten hebben bloemtrossen. Daarnaast zijn er soorten waarbij de bloemen afzonderlijk tussen de bladeren staan.

Ereprijzen werden langere tijd tot de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae) gerekend, maar moleculair onderzoek heeft de helmkruidfamilie sterk beperkt in aantal geslachten. Ereprijs wordt thans gerekend tot de weegbreefamilie.

Soorten
Literatuur
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Ereprijs op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Ereprijs
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.